Analyse

Beurzen blij, maar waar zijn de ‘echte cijfers’?

Verenigde Staten De weinig concrete afspraken tussen Trump en Xi leiden in de VS tot verwarring. Zelfs binnen het team van Trump is er onenigheid over de interpretatie van het bestand.

Handelaren maandag op de New York Stock Exchange. Hoewel beurskoersen bij de opening met honderden punten omhoog schoten, sloeg de stemming snel om. Er heerst onzekerheid over wat er precies is afgesproken in Buenos Aires.
Handelaren maandag op de New York Stock Exchange. Hoewel beurskoersen bij de opening met honderden punten omhoog schoten, sloeg de stemming snel om. Er heerst onzekerheid over wat er precies is afgesproken in Buenos Aires. Foto Spencer Platt

Financiële markten hebben maandag opgelucht gereageerd op het staakt-het-vuren bij het felle handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Amerikaanse beurzen, die onder druk staan wegens zorgen over de spanningen tussen de twee economische grootmachten, zaten in de lift in reactie op het bestand, dat zaterdag werd bereikt door de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping.

Bij hun diner in Buenos Aires spraken Trump en Xi af om verdere importheffingen voor drie maanden uit te stellen, terwijl de twee landen onderhandelen over geschillen rond onder meer het Chinese handelsoverschot en handelspraktijken in de techsector. Trump had gedreigd om heffingen van 10 procent op 200 miljard dollar aan Chinese importen per 1 januari te verhogen tot 25 procent. Ook nieuwe heffingen blijven voorlopig achterwege.

Trump, die campagne heeft gevoerd met de belofte China harder aan te pakken, prees de afspraken aan als een zege. Betrekkingen tussen de VS en China hebben „een grote sprong voorwaarts” gemaakt, twitterde hij. Amerikaanse boeren en autoproducenten zullen volgens Trump profiteren van Chinese toezeggingen om meer agrarische producten te importeren en invoerheffingen op Amerikaanse auto’s te verlagen.

Onduidelijkheid

Maar hoewel beurskoersen bij de opening met honderden punten omhoog schoten, sloeg de stemming snel om. Want er heerst onzekerheid over wat er precies is afgesproken, en twijfel of uitstel van drie maanden verschil zal maken bij de oplossing van de geschillen.

Zo is er onduidelijkheid in de VS over wat China precies heeft toegezegd op het gebied van importen. Sinds de invoering van wederzijdse heffingen hebben Amerikaanse producenten van onder meer sojabonen het moeilijk. Volksvertegenwoordigers uit agrarische staten, onder wie Republikeinse partijgenoten van Trump, willen eerst zien dat leveranties aan China weer omhooggaan. „Of het nou om dat gewas gaat, of om varkensvlees of rundvlees of kip, we willen echte cijfers zien”, zei senator Roy Blunt, een Republikein uit Missouri, tegen de zender Fox News.

De ontmoeting tussen Trump en Xi had iets van een déjà vu: Trump beweerde belangrijke toezeggingen te hebben losgepeuterd, in China wordt het anders uitgelegd. Lees ook: China en VS stellen vooral uit

Ook is er onduidelijkheid over de reductie van Chinese heffingen op Amerikaanse auto’s, die Trump na zijn terugkeer in Washington meldde. Daarover werd door geen van beide zijden iets gezegd op zaterdag. China heeft die heffingen eerder verhoogd van 15 tot 40 procent.

Overigens zei Trump dat China bereid zou zijn een voorgenomen fusie tussen de Amerikaanse chipmaker Qualcomm en het Nederlandse NXP goed te keuren. Qualcomm liet maandag echter weten dat dat te laat is: de fusieplannen zijn van de baan.

Onenigheid onder adviseurs

Zelfs binnen het economische team van de president bestaat onenigheid over de interpretatie van het bestand. Volgens minister van Financiën Steve Mnuchin is het „de eerste keer dat zij [China] hebben beloofd dat dit zal leiden tot een werkelijk akkoord”. Maar handelsadviseur Peter Navarro, een van de felste critici van China binnen de regering, was sceptisch. „Woorden zijn goedkoop”, zei hij over de Chinese toezeggingen tegen NPR. „We willen na 90 dagen structurele veranderingen zien.”

Het is twijfelachtig of slepende geschilpunten in dat tijdsbestek kunnen worden opgelost. Amerikaanse onderhandelaars verwijten China dat het intellectueel bezit steelt en non-tarifaire handelsbarrières opwerpt. Het is onwaarschijnlijk dat Xi zijn voornemen zal laten varen om van China per 2025 een technologische grootmacht te maken die de VS naar de kroon steekt.