Belgische topindustrieel Albert Frère (92) overleden

Zakenman Frère gold als de belangrijkste industrieel in naoorlogs België. Hij was niet per se geliefd bij de Belgische adel.

Albert Frère in 2014.
Albert Frère in 2014. Foto AFP

Een van de rijkste Belgen, de invloedrijke zakenman Albert Frère, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Frère gold als de belangrijkste industrieel in naoorlogs België. Hij bouwde vermogen op in de staalsector en investeerde dat in talloze sectoren.

Zo kocht Frère onder meer het Belgische oliebedrijf Petrofina, dat hij met winst verkocht aan het Franse Total. Ook zou de zakenman betrokken zijn geweest bij de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas.

Zijn belangrijkste investeringsvehikel, de Groep Brussel Lambert (GBL), verwierf Frère in 1982. GBL was toen in grootte de tweede investeringsmaatschappij van België, maar had financiële problemen en moeite om geldschieters vinden wegens een conflict met het Belgische koninklijk huis. De positie van GBL werd zes jaar later nog sterker toen concurrent Société Generale in Franse handen viel. De nieuwe eigenaars waren minder geïnteresseerd in België.

Doordat veel bedrijven van de Waal Frère in Franse handen vielen, was hij niet geliefd bij de Belgische adel. In 1994 kreeg hij op voordracht van de Belgische regering de eretitel baron.