Belgische premier vraagt parlement om hulp

Charles Michel gaat het parlement vragen om zich uit te spreken over het Marrakesh-verdrag. Daarmee dwingt hij coalitiepartij N-VA feitelijk om uit de regering te stappen.

Premier Charles Michel
Premier Charles Michel Foto Stephane Lecocq/AFP

De Belgische premier Charles Michel is niet van plan de koning het ontslag van zijn regering aan te bieden. In plaats daarvan zal hij buiten zijn coalitie om in het parlement een meerderheid zoeken om het Marrakesh-verdrag te ondersteunen. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een persconferentie na twee dagen druk overleg met zijn regeringsleden over een oplossing voor de ontstane crisis over het migratiepact. Desondanks zal de Belgische regering in de komende dagen waarschijnlijk alsnog vallen.

In België ontstond afgelopen maand een regeringscrisis wegens onenigheid over het Marrakesh-verdrag. Premier Michel had de VN al beloofd het pact goed te keuren en zou dat volgende week in het Marokkaanse Marrakesh gaan doen, maar de rechts-conservatieve coalitiepartij N-VA liet plotseling weten toch niet te willen tekenen. Gaat Michel naar Marrakesh, dan stapt de N-VA uit de regering, zei ze deze week zelfs.

Lees ook: Crisis in Belgische regering om migratiepact Marrakesh

Tussenoplossing

Dinsdagavond besloot premier Michel voor een tussenoplossing te gaan: hij trekt de stekker niet uit zijn regering, maar buigt ook niet voor de N-VA. “Ik ga naar Marrakesh. Een woord is een woord”, aldus Michel. Hij gaat dus in het parlement op zoek naar een meerderheid die het migratiepact wel ondersteunt, zónder de N-VA. Het is al duidelijk dat hij die ondersteuning zou kunnen vinden. De overige regeringspartijen en voldoende oppositiepartijen gaven al aan het pact te zullen steunen.

Daarmee is de regeringscrisis echter verre van bezworen. De N-VA liet vorige week al doorschemeren niet akkoord te willen gaan met een dergelijke oplossing. Dan “trekken die partijen een stekker uit de regering”, zei N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover toen. De kans dat de N-VA in de komende dagen uit de regering stapt, is dus groot, al bleef de N-VA de laatste dagen volhouden een val van de regering te willen vermijden.