Afghaanse president: onderzoek naar voetbalbond om seksueel misbruik

Speelsters en een voormalige coach van het Afghaanse vrouwenelftal beschuldigen bestuursleden van de voetbalbond van intimidatie, verkrachting en bedreigingen.

De Afghaanse president Ashraf Ghani.
De Afghaanse president Ashraf Ghani. Foto Wakil Koshar/AFP

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft een onderzoek ingesteld naar de top van de nationale voetbalbond, nadat speelsters de leiding beschuldigden van seksueel geweld in het vrouwenelftal.

De voetballers en een coach deden vrijdag hun verhaal in de Britse krant The Guardian. Hoge bestuurders binnen de nationale bond AFF zouden hen hebben geïntimideerd, fysiek en seksueel hebben bedreigd en misbruikt en ervoor hebben gezorgd dat zij niet met die feiten naar buiten konden treden. Het misbruik gebeurde op het hoofdkantoor van de bond en tijdens een trainingskamp.

In een verklaring noemt de president de aantijgingen “schokkend voor alle Afghanen”. Het ministerie van Justitie zal erop toezien dat het onderzoek “doortastend en transparant is”.

Lees ook: Afghaanse voetbalsters melden seksueel misbruik door leiding nationale bond

Ook voorzitter Keramuudin Karim van de bond zou betrokken zijn bij het misbruik. De secretaris-generaal van de AFF heeft de gebeurtenissen die The Guardian beschrijft ontkend. Maar andere Afghaanse atleten en organisatoren hebben in lokale media en tegenover persdiensten laten weten dat er eerder klachten waren over de voetbalbond. Wereldvoetbalbond FIFA heeft ook een onderzoek naar Afghaanse afdeling ingesteld.

President Ghani wil dat binnen de Afghaanse sportwereld wordt gewerkt aan mogelijkheden voor sporters om klachten over intimidatie, door trainers of bestuurders, veilig aan te geven. “Al zijn dit vooralsnog slechts nog beschuldigingen, als die ertoe leiden dat ouders hun zonen en dochters minder naar sport willen sturen, moeten we direct stappen ondernemen”, aldus de president.