Aardgas

Negen grootverbruikers moeten in 2022 van Gronings gas af zijn

De negen grootste gebruikers van Gronings gas moeten voor oktober 2022 overstappen op een andere energiebron. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) maandag aan de Kamer laten weten. Het gaat om bedrijven die jaarlijks meer dan 100 miljoen kubieke meter Gronings aardgas verbruiken, zoals energie- en chemische bedrijven.

De maatregel is nodig om in 2022 een veilig gaswinningsniveau te behalen. De kans op aardbevingen zou bij de winning van 12 miljard kubieke meter gas per jaar minimaal zijn, zo adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) eerder dit jaar.

In de brief concludeert Wiebes verder dat de afbouw van de gaswinning voorspoedig verloopt. Afgelopen maart besloot het kabinet dat de gaswinning uit het Groningenveld in 2030 uiterlijk moest zijn stopgezet. Voor de afbouw werd een stapsgewijs plan uitgerold.

Volgens Wiebes ligt de afbouw vooralsnog „op koers”. Gasunie Transport Services, beheerder van het landelijk gastransportnet, denkt zelfs dat de afbouw van gas de komende jaren sneller kan dan volgens het in maart uitgerolde ‘stappenplan’ zou moeten.

Dit komt onder meer, zo schrijft Gasunie, door de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek (bij Hoogezand). Daarmee kan niet-Gronings hoogcalorisch aardgas straks worden omgezet in laagcalorisch gas, wat nu nog in de meeste Nederlandse huishoudens wordt gebruikt. Als de stikstofinstallatie in 2022 klaar is, scheelt dat 7 miljard kuub Gronings gas. Bovendien zijn met een aantal grootverbruikers al afspraken gemaakt over de ombouw. Het veilige gasniveau van 12 miljard kuub zou daarmee een jaar eerder dan de streefdatum van oktober 2022 behaald kunnen worden.

Begin juni dit jaar voorspelde Wiebes al het veilige gasniveau waarschijnlijk eerder te zullen halen. De besluitvorming over de afbouw van gaswinning kwam dit jaar in een stroomversnelling na een reeks aardbevingen in Groningen. (NRC)