’31 burgers gedood door separatisten in Papoea’

Volgens de lokale autoriteiten werden bouwvakkers van een overheidsproject aangevallen door een groep gewapende separatisten. In het gebied sluimert een onafhankelijkheidsstrijd.

Een mobiele eenheid van de Indonesische politie op weg naar Nduga, waar de aanval plaatsvond.
Een mobiele eenheid van de Indonesische politie op weg naar Nduga, waar de aanval plaatsvond. Foto Anyong/AFP

Separatisten hebben in de Indonesische provincie Papoea 31 bouvakkers gedood. Dat meldden lokale autoriteiten dinsdagochtend. Vanwege de onrust in het district Nduga zijn constructiewerkzaamheden in het gebied gestaakt.

Volgens een politiewoordvoerder in de oostelijke provincie werden bij een aanval op een werkplaats 24 bouwvakkers gedood. De brug waaraan zij werkten werd door een groep gewapende mannen bestormd. Zeven bouwvakkers wisten dat geweld te ontkomen. Zij werden echter later op de dag alsnog gedood toen de woning van een lokale politicus, waar zij naartoe waren gevlucht, ook werd belaagd. Op maandag zou een soldaat zijn omgekomen bij een aanval op een militaire post.

De bouwvakkers werkten aan een project in een verafgelegen dorp in het district Nduga. In een verklaring stelt minister Basuki Hadimuljono van Infrastructuur en Wonen dat zij van buiten Papoea komen en door een overheidsbedrijf zijn aangenomen. Door de lokale bevolking zouden zij als buitenstaanders worden gezien.

Sluimerend conflict

Eerder dit jaar beschuldigde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International het Indonesische leger en de lokale politie ervan te hard op te treden in het gebied. Slachtoffers in Papoea waarvan de autoriteiten melding maken, vallen volgens onderzoekers van de non-gouvernementele organisatie niet door geweld door de separatisten maar door het ingrijpen van de politie bij vreedzame protesten over andere kwesties dan onafhankelijkheid. Nog geen ngo heeft zich uitgelaten over de doden niet dinsdag werden gemeld.

Papoea werd in 1969 onderdeel van Indonesië na een door de Verenigde Naties gesteunde volksraadpleging. Die stemming werd door veel inwoners beschouwd als een schijnvertoning. Sindsdien is een kleine groep separatisten actief, die strijdt voor onafhankelijkheid.

De Indonesische overheid heeft vooralsnog alle infrastructuurprojecten in het district - 35 bruggen in totaal - een halt toegeroepen. Er wordt weer verder gewerkt als het rustiger is rond Nduga, meldt persbureau AP.