Zelfs gele hesjes verstoren de rust rond het Binnenhof niet

De Haagse Stemming Vandaag bepleit Stint op het ministerie de terugkeer van het vervoermiddel op de weg. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Een rustig weekend in Den Haag waarin zelfs de actiebereidheid onder de ‘gele hesjes’ laag bleek. Mark Rutte probeert alvast post-Brexit-deals te sluiten bij de G20 en het 50Plus-congres was zaterdag een stuk minder spannend dan de ledenvergadering twee dagen daarvoor.

STAAKT HET WILD GERAAS: Waren de Kamer- en kabinetsleden druk met de sinterklaasviering of waren ze zich in stilte aan het voorbereiden op het debat over het Marrakesh-pact van morgen? Het was in ieder geval bijzonder rustig dit weekend in politiek Den Haag. De leden van 50Plus besloten op een tweede vergadering in twee dagen dat Geert Dales zijn werk mag voortzetten, maar het echte vuurwerk was er natuurlijk donderdag al. Daarnaast werd niet onverwacht Martin van Rooijen gekozen als 50Plus-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, terwijl Tiny Kox zijn lange SP-dienstverband verder verlengt.

SELFIE-MARK: Ook op kabinetsfront weinig nieuws dit weekend, onder meer omdat Mark Rutte zich aan de andere kant van de wereld bevond voor de G20-top. En ook daar is de premier een populair doelwit voor selfies, zo blijkt. Daarnaast werd er gepraat. Met de Turkse president Erdogan over de sinds vorig voorjaar verstoorde relatie tussen Nederland en Turkije. En probeerde koopman Rutte de Nederlandse handelsrol in het post-Brexit-tijdperk - de Britse uittreding staat ook centraal in een speciale Haagse Zaken-podcast - te verkopen. Het “maakt ons voor bijvoorbeeld de VS een interessante en potentiële handelspartner na de Brexit, zo bleek uit gesprekken met Trump”, zo sprak hij. De G20-leden leverden uiteindelijk ook weer de traditioneel vage slotverklaring af.

GELE HESJES: Rustig was het dit weekend op het Binnenhof, vlak daarbuiten was het minder stil. De beweging van de ‘gele hesjes’ - burgers die hun onvrede over regeringsbeleid ventileren - bereikte ook Nederland. Maar terwijl het er elders in Europa stevig aan toeging met onder meer bijna honderd gewonden in Parijs en zestig aanhoudingen in Brussel, was de actiebereidheid in Nederland laag. Van de twaalfduizend belangstellenden kwamen er slechts honderd actievoeren in Den Haag. Ze wilden “wegen blokkeren” maar kwamen “hutjemutje” terecht in een hoekje van het Plein. Het gebrek aan eenheid brak ze op: waar de één demonstreerde tegen het Marrakesh-pact, ging de ander tekeer tegen de E-nummers in het voedsel. De schade bleef beperkt tot drie arrestaties.

COALITIEFITTIE: Vorige week werd het dan wel even spannend binnen het kabinet rond een medisch-ethische kwestie. D66 dwong ChristenUnie-staatssecetaris Paul Blokhuis om de keuzehulp bij abortus neutraler te maken. Eén van de twee organisaties die advies biedt bij ongewenste zwangerschap is Siriz, een club die financiële en bestuurlijke banden heeft met een christelijke anti-abortusorganisatie. Afgelopen week leidde het na maandenlange pogingen van GroenLinks om dit onderwerp op de agenda te krijgen tot een botsing in de coalitie. De VVD en D66 zijn kritisch over het ‘neutrale’ karakter van het advies. D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil deze week via een motie Blokhuis verplichten om neutraler hulp af te dwingen. Een meerderheid van de Kamer lijkt voor, de ChristenUnie tegen.

SPIONAGESOAP: Over de Russische inmenging in Nederlandse aangelegenheden zijn ze het in Den Haag wel eens: die hoort niet. Uit onderzoek van NRC blijkt dat de Russische ambassade betrokken was bij de poging van vier spionnen om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken. De ambassade blijkt een zenuwcentrum voor spionage. Een deel van de diplomaten werkt als geheim agent voor inlichtingendienst GROe. Heeft de onthulling gevolgen voor de Nederlandse positie tegenover Rusland? De Kamer riep vorige week al op tot nieuwe sancties toen bleek dat de Russen raketverdrag INF schenden.

QUOTE VAN DE DAG

“De verantwoordelijkheid die hij voelde voor de doden. De vertwijfeling over zijn rol. Ik kreeg er kippenvel van.”

Baas van de Nationale Politie Erik Akerboom spreekt in de column van Tom-Jan Meeus met bewondering over de onlangs overleden Wim Kok die wroeging koesterde over de Nederlandse rol in Srebrenica.