Woordvoerder Nasr Moskee Amsterdam-Oost met dood bedreigd

De dreigvideo werd verspreid via sociale media nadat de moskee een dodengebed weigerde voor een in Syrië omgekomen Nederlander.

De Nasr Moskee na het vrijdaggebed in januari 2017.
De Nasr Moskee na het vrijdaggebed in januari 2017. Foto Katrien Mulder

De woordvoerder van de Nasr Moskee in Amsterdam-Oost Ali Bouakili heeft meerdere doodsbedreigingen ontvangen. In een via WhatsApp circulerend filmpje is een briefje met zijn naam en “we komen eraan” in het Arabisch te zien, omringd door kogels en een kalasjnikov. Dat schrijft Het Parool maandag.

Bouakili ontving de bedreigingen nadat de Nasr Moskee had geweigerd een islamitisch dodengebed te houden voor de vorige maand in Syrië omgekomen Sarah L. en haar dochter. L. reisde enkele jaren geleden naar Syrië om zich daar bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Zij en haar kind stierven bij een Amerikaans bombardement op de Syrische stad Hajin. De moskee weigerde de plechtigheid uit vrees voor negatieve aandacht van de politie, aldus Het Parool.

Dodengebed

Het dodengebed was aangevraagd door de vader en broer van L., die al jaren de moskee bezoeken. Zij hebben zich maandag gedistantieerd van de bedreigingen aan het adres van Bouakili. De moskeewoordvoerder verklaart tegenover Het Parool dat hij nog niet weet of hij aangifte gaat doen.

Deskundigen zeggen tegen Het Parool dat zij denken dat de video is opgenomen in Syrië. Voorafgaand hieraan zou via sociale media contact zijn geweest tussen jongeren in Amsterdam en Syrië. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor het verspreiden van de dreigvideo.