VN evacueren tientallen Houthi-rebellen vlak voor vredesbesprekingen Jemen

Mogelijk beginnen woensdag vredesbesprekingen onder leiding van de VN in Zweden. De Houthi’s wilden alleen komen als hun gewonden geëvacueerd zouden worden.

Een door de Saoedische coalitie gebombardeerd gebouw in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
Een door de Saoedische coalitie gebombardeerd gebouw in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Foto Yahya Arhab/EPA

De internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië staat toe dat de Verenigde Naties maandag een groep van zo’n vijftig gewonde Houthi-rebellen evacueren uit Jemen. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan een van de belangrijkste eisen van de Houthi’s om aan te schuiven bij de vredesbesprekingen die deze week onder leiding van de VN plaatsvinden in Zweden.

De vredesbesprekingen die mogelijk woensdag al beginnen moeten een einde maken aan de burgeroorlog die al bijna vier jaar duurt en in totaal zo’n vijftigduizend dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. De gewonde Houthi-rebellen worden maandag door een VN-vliegtuig met drie dokters aan boord vanuit de hoofdstad Sanaa overgebracht naar een ziekenhuis in Oman.

Lees ook: Wachten op de hongerdood in Jemen

De Houthi’s hadden gezegd dat ze alleen naar de vredesbesprekingen willen komen als hun gewonden zijn geëvacueerd en als het vliegtuig van hun delegatie niet door de coalitie wordt geïnspecteerd. Volgens persbureau Reuters hebben de Houthi’s ermee ingestemd om met een vliegtuig van Koeweit naar de vredesbesprekingen te reizen.

Burgerdoden

Saoedi-Arabië vecht al bijna vier jaar met zijn soennitische bondgenoten in Jemen tegen de door Iran gesteunde Houthi’s, die een groot deel van het noorden van Jemen in handen hebben, waaronder de hoofdstad Sanaa en havenstad Hodeida. In die laatste stad wordt momenteel zwaar gevochten. Ook in de provincie Sa’dah in het noorden van het land zijn de Houthi’s aan de macht.

Er is veel kritiek op Saoedi-Arabië vanwege het hoge aantal burgerdoden. Zo werd in augustus dit jaar nog een schoolbus gebombardeerd, waarbij zo’n vijftig kinderen omkwamen.

Hoewel de oorlog al jaren aan de gang is, neemt de laatste tijd de internationale druk toe. Dat komt gedeeltelijk door de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die begin oktober werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Verschillende landen hebben de wapenhandel met Saoedi-Arabië stilgelegd, maar de VS, de grootste wapenleverancier, handelen nog wel met Riad.

Humanitaire ramp

De Verenigde Naties hebben de situatie in Jemen bestempeld als ’s werelds grootste humanitaire ramp. Ongeveer de helft van de bevolking, zo’n veertien miljoen Jemenieten, is afhankelijk van humanitaire hulp en meer dan helft van de bevolking heeft geen toegang tot zorg. Alleen al vorig jaar zijn er vijftigduizend kinderen jonger dan vijf jaar gestorven door honger en ondervoeding. Zij worden niet direct bij de oorlogsslachtoffers gerekend.

Daarnaast zijn ruim twee miljoen mensen ontheemd en is er sprake van een cholera-epidemie. Volgens berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen er wekelijks tienduizend gevallen van cholera bij.