Trumpblog

Ayers weigert stafchef-positie Trump, stapt op uit Witte Huis

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit Trumpblog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe Trumpblog.

Ayers wordt niet de nieuwe stafchef van Trump

Ayers, hier rechts, bij de wake van de onlangs overleden oud-president George H.W. Bush. Foto Jabin Botsford/EPA

Nick Ayers, de stafchef van vice-president Mike Pence, stapt op. Dat heeft Ayers zondagavond bekendgemaakt op Twitter.

Twitter avatar nick_ayers Nick Ayers Thank you @realDonaldTrump, @VP, and my great colleagues for the honor to serve our Nation at The White House. I will be departing at the end of the year but will work with the #MAGA team to advance the cause. 🇺🇸 #Georgia

Volgens persbureau Reuters gaat hij werken voor een politieke lobbygroep, een Political Action Committee.

Ayers' naam zong in Amerikaanse media rond als opvolger van John Kelly, de stafchef van Trump die dit weekend werd ontslagen. Volgens Reuters werden Ayers en Trump het niet eens over de duur van zijn aanstelling als stafchef.

Lees ook: Met vertrek John Kelly ruimt Trump verder op in Witte Huis

Trump zal voor het einde van het jaar de vervanger van John Kelly benoemen. Volgens Reuters zijn Steven Mnuchin, nu minister van Financiën, en Mark Meadows, een Republikein in het Huis van Afgevaardigden uit de staat North Carolina, onder de kandidaten voor de positie.

Mark Milley inderdaad voorgedragen als hoogste militair VS

Zoals verwacht heeft president Donald Trump zaterdag viersterrengeneraal Mark Milley voorgedragen om de gezamenlijke stafchefs te leiden. De 60-jarige Milley wordt daarmee de hoogste gezaghebber binnen het Amerikaanse leger. De Senaat moet zijn benoeming nog wel goedkeuren.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am pleased to announce my nomination of four-star General Mark Milley, Chief of Staff of the United States Army – as the Chairman of the Joint Chiefs of Staff, replacing General Joe Dunford, who will be retiring....

 

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....I am thankful to both of these incredible men for their service to our Country! Date of transition to be determined.

Milley volgt generaal Joe Dunford op, die met pensioen gaat. Dunford werd in 2015 door Trumps voorganger Barack Obama voorgedragen. Dunfords termijn loopt tot 1 oktober 2019. Trump zei zondag dat nog bekeken moet worden wanneer de huidige voorzitter van de stafchefs precies het gezag overdraagt aan Milley. De president dankte zaterdag beide militairen voor hun dienst.

Milley diende in Irak, Afghanistan, Haïti en Panama en bekleedt sinds 2015 de hoogte positie binnen de Amerikaanse landmacht. Hij is sinds 1980 militair en ontving twintig onderscheidingen voor zijn inspanningen.

Foto van Mark Milley uit 2015. Foto Jonathan Ernst/Reuters

'Mark Milley nieuwe hoogste Amerikaanse militair'

President Donald Trump gaat volgens Amerikaanse media binnenkort Mark Milley voordragen als opvolger van Joseph Dunford als hoogste Amerikaanse militair. De voorzitter van de gezamenlijke stafchefs (chairman of the Joint Chiefs of Staff) is de hoogste functie binnen het Amerikaanse leger, de bevelhebber van de strijdkrachten van de Verenigde Staten. De Senaat moet de opvolger goedkeuren.

Vrijdag hintte Trump al naar de benoeming. Op het Witte Huis zei hij tegen journalisten dat hij zaterdag tijdens de Army-Navy Game in Philadelphia een aankondiging zal doen. "Ik kan jullie een kleine hint geven: het heeft iets te maken met de Joint Chiefs of Staff en opvolging."

Generaal Milley heeft veel ervaring als veteraan van de oorlogen in Irak en Afghanistan en is de hoogste officier van de Amerikaanse landmacht sinds 2015. Hij heeft aan Princeton en Columbia University gestudeerd. Zijn karakter wordt "uitbundig" genoemd.

Ook generaal David Goldfein, hoofd van de luchtmacht, zou kans hebben gemaakt op de functie. Minister van Defensie Jim Mattis zou Goldfein verkiezen boven Milley.

De huidige bevelhebber Dunford werd in 2015 door president Barack Obama voorgedragen. Trump nomineerde hem vorig jaar opnieuw voor een tweede tweejaarlijkse termijn. Hij zit naar verwachting nog zijn termijn uit tot 1 oktober 2019.

Trump wil William Barr als nieuwe minister van Justitie

William Barr wordt, als het aan president Trump ligt, de nieuwe minister van Justitie. Dat maakte de Amerikaanse president vrijdag bekend.

Barr gaf al eerder leiding aan het Amerikaanse ministerie van Justitie, van 1991 tot 1993, onder president Bush senior. President Trump moest een nieuwe bewindsman nomineren, omdat de vorige minister Jeff Sessions in november op verzoek van de president ontslag nam.

Sessions en Trump kwamen in de voorgaande maanden enkele malen in botsing vanwege het onderzoek naar vermeende banden tussen de Russische overheid en Trumps campagneteam. Sessions had zichzelf, als betrokkene bij die presidentsverkiezingen, uitgesloten als toezichthouder op dat onderzoek. De president liet zich meermaals negatief uit over het optreden van Sessions als minister.

Matthew Whitaker werd aangewezen als waarnemend minister van Justitie.

Barr, zo zei Trump vrijdag, was "altijd al mijn eerste keus" voor dat ministerie. De ervaren Republikein heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de strekking van het Rusland-onderzoek. Zijn naam circuleerde deze week al onder verslaggevers. Zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Ook de nominatie van Heather Nauert als ambassadeur bij de Verenigde Naties, waarover Amerikaanse media donderdag berichtten, is door het Witte Huis bevestigd.

Trump beticht Mueller van belangenverstrengeling

In een serie tweets heeft president Trump zich vrijdag weer uitgelaten over het onderzoek dat Robert Mueller doet naar een mogelijke samenwerking met Rusland in aanloop naar de verkiezingen. De president beticht Mueller van belangenverstrengeling omdat hij "beste vrienden is met leakin' lyin' James Comey", schrijft hij. Comey is de voormalige baas van de FBI die door Trump werd ontslagen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Robert Mueller and Leakin’ Lyin’ James Comey are Best Friends, just one of many Mueller Conflicts of Interest. And bye the way, wasn’t the woman in charge of prosecuting Jerome Corsi (who I do not know) in charge of “legal” at the corrupt Clinton Foundation? A total Witch Hunt...

Trump schrijft dat deze belangenverstrengelingen in het rapport van Mueller over het Ruslandonderzoek moeten worden opgenomen en laat meerdere namen vallen. Zoals die van advocaat Andrew Weissmann, die in het team van Mueller werkt, en volgens Trump "de levens van mensen heeft verwoest en geweldige bedrijven ten gronde heeft gebracht". Ook richt hij zijn vizier wederom op de campagne van Hillary Clinton en mensen die voor haar Clinton Foundation werken.

Daarnaast schreef Trump dat het onjuist is dat Rudy Giuliani met hulp van anderen een reactie zal schrijven op het rapport van Mueller. "Al 87 pagina's gelezen, maar we kunnen dit natuurlijk niet afronden voordat het definitieve 'witch hunt report' er is." Het is onduidelijk of dit erop wijst dat zijn team al concepten of delen van dat rapport van Mueller heeft gekregen, schrijft Amerika-correspondent Bas Blokker op Twitter.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Moeten we hieruit concluderen dat Trump al concepten of delen van het Mueller-rapport onder ogen heeft gekregen? De president haalde vanochtend vroeg met lange tweets uit naar onderzoek. En twitterde tussendoor: 'China talks are going very well' - om de beurzen gerust te stellen https://t.co/MQNaGQHNci

It has been incorrectly reported that Rudy Giuliani and others will not be doing a counter to the Mueller Report. That is Fake News. Already 87 pages done, but obviously cannot complete until we see the final Witch Hunt Report.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 7, 2018

Een uur later tweet Trump alsnog dat er een "major counter report" zal komen, waarin de beweringen van Mueller zullen worden ontkracht.

Vertrek John Kelly

Ondertussen moet Trump ook met een andere situatie aan de slag. Vanwege een onhoudbare situatie in de westvleugel van het Witte Huis, zal stafchef John Kelly waarschijnlijk binnen twee dagen ontslag nemen. Dat meldt CNN op basis van twee bronnen waar nieuwssite Axios mee sprak.

Inmiddels is er een verklaring opgesteld waarin de situatie door beide partijen onhoudbaar wordt genoemd. Bij zijn aantreden was John Kelly een oogappel van Trump, hij was eerder zijn minister van Binnenlandse Veiligheid, maar hun relatie werd tijdens de zeventien maanden durende samenwerking herhaaldelijk op de proef gesteld. De afgelopen maanden heeft de president meermaals geprobeerd om door Kelly geïntroduceerd beleid en protocollen te ontwijken, waardoor de positie van de stafchef aan aanzien verloor.

De president is druk bezig met het zoeken naar vervanging. Volgens CNN maakt Nick Ayers, de huidige chef-staf van vice-president Mike Pence grote kans op de baan.

'Trump wil Nauert benoemen tot VN-ambassadeur'

President Donald Trump is van plan om Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, te benoemen tot ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat melden Amerikaanse media.

Trump wil de benoeming van de 48-jarige Nauert, een voormalige presentator bij de televisiezender Fox News, vrijdagochtend bekendmaken via Twitter, meldt persbureau Reuters op basis van meerdere bronnen tegenover Fox News. Nauert moet de opvolger worden van Nikki Haley, die in oktober haar vertrek aankondigde.

Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een briefing in Washington in november 2017. Foto Mandel Ngan / AFP

Haley, een voormalige gouverneur van South Carolina die geldt als een rijzende ster bij de Republikeinen, vervult de positie van VN-ambassadeur sinds de beginfase van de regering-Trump. In oktober liet ze weten dat ze tot het einde van dit jaar zou aanblijven. De reden van haar vertrek is onduidelijk.

Nauert wordt gezien als een onconventionele kandidaat voor de post van VN-ambassadeur. Ze heeft jarenlange ervaring bij het Conservatieve Fox News, onder meer als presentator van het ochtendprogramma Fox & Friends, een favoriete show van Trump. Ook werkte ze voor de zender ABC. In april 2017 werd ze woordvoerder van het Amerikaanse State Department, waar ze het buitenlandse beleid van de regering-Trump uitdraagt.

Nauwelijks diplomatieke ervaring

Nauert heeft echter nauwelijks ervaring in diplomatie - de hoeksteen van het werk als ambassadeur bij de Verenigde Naties. Traditioneel wordt de positie bekleed door iemand met ruime ervaring in internationale betrekkingen of de academische wereld.

"Normaal gesproken wordt de baan bij de VN door het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken niet gezien als een communicatiepositie", zei David Gergen, een voormalige adviseur van onder meer de oud-presidenten Ronald Reagan en Bill Clinton, bij CNN. "Het wordt beschouwd als een plaats waar we actieve diplomatie bedrijven met landen over de hele wereld."

Mogelijk past de kandidatuur van Nauert binnen een doelstelling van het buitenlandteam van Trump, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, om de positie minder belang te geven.

Een benoeming van Nauert tot VN-ambassadeur zou moeten worden goedgekeurd door de Senaat.

Senatoren weten zeker: Bin Salman zit achter moord Khashoggi

Enkele vooraanstaande senatoren weten het na een briefing dinsdag door inlichtingendienst CIA zeker: de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zit achter de moord op journalist Jamal Khashoggi. Onder hen ook de prominente Republikeinen Lindsey Graham en Bob Corker. Dat is opvallend, omdat president Trump zich nog altijd op de vlakte houdt over de rol van 'MbS'.

Amerikaanse media meldden al eerder dat de CIA Bin Salman verantwoordelijk houdt voor de moord. Het is nu voor het eerst dat de dienst zijn vermoedens ook communiceert aan hoge politici.

Graham was na de briefing door CIA-directeur Gina Haspel overtuigd. Wie volhoudt dat MbS niks met de zaak te maken heeft, moet wel "ziende blind zijn", aldus de senator. "Er is nog geen smoking gun", zei hij verder, verwijzend naar de Engelse term voor een cruciaal bewijsstuk, "maar wel een smoking chainsaw". Khashoggi werd na zijn dood in het Saoedische consulaat in Istanbul door Saoedische agenten in stukken gezaagd.

'Binnen dertig minuten schuldig bevonden'

Ook senator Corker weet zeker dat Bin Salman vuile handen heeft. De kroonprins zou door een jury "binnen dertig minuten" schuldig worden bevonden, aldus de Republikein.

President Trump zei vorige week in een toespraak over de Amerikaanse opstelling tegenover Saoedi-Arabië nog dat Bin Salman "misschien wist" van de moord op Khashoggi, maar "misschien ook niet". Trump benadrukte vooral dat hij de Amerikaanse relatie met Saoedi-Arabië goed wil houden. Het CIA-rapport over de moordzaak is nog niet openbaar gemaakt.

Lees ook: Trump stelt zich in verklaring pal achter Saoedi-Arabië op

Trump bewijst oud-president Bush laatste eer

President Trump en zijn vrouw Melania hebben maandagavond in Washington hun eer bewezen aan de vrijdag overleden oud-president George H.W. Bush. De president en First Lady brachten een kort bezoek aan het Capitool, waar de oud-president sinds maandagmiddag ligt opgebaard.

Trump salueerde bij de met een Amerikaanse vlag bedekte doodskist van de oud-president, die vrijdag op 94-jarige leeftijd overleed. Eerder op de dag werd het lichaam van Bush met het presidentiële vliegtuig Air Force One naar Washington gebracht vanuit zijn woonplaats Houston, met militair eerbetoon. Hij werd vergezeld door zijn familie, onder wie zijn oudste zoon, oud-president George W. Bush.

President Trump salueert bij de doodskist van de vrijdag overleden oud-president George H.W. Bush, maandagavond in het Capitool in Washington. Trump werd vergezeld door zijn vrouw Melania. Foto Pablo Martinez Monsivais / EPA

Woensdag wordt een uitvaart gehouden voor Bush senior in de Amerikaanse hoofdstad. Trump heeft die dag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. De president, die een moeizame relatie heeft met de familie Bush, zal aanwezig zijn bij de ceremonie in de National Cathedral, maar zal er niet spreken. Het is gebruikelijk dat een zittende president het woord voert bij de begrafenis van een oud-president. George W. Bush zal een toespraak geven, evenals de Canadese oud-premier Brian Mulroney, een persoonlijke vriend van Bush senior.

Trump treft oud-presidenten

Eerder dit jaar bleef Trump weg bij de begrafenis van de echtgenote van George H.W. Bush, Barbara. Zij had te kennen gegeven geen prijs te stellen op zijn aanwezigheid bij haar begrafenis. Zowel Bush senior als Barbara Bush, vertegenwoordigers van het Republikeinse establishment, heeft afkeuring van Trump laten blijken. Bij de begrafenis van Barbara Bush werd het Witte Huis vertegenwoordigd door Melania Trump.

Bush senior heeft voor zijn overlijden te kennen gegeven Trump wel bij zijn uitvaart te verwachten. Het zal de eerste keer zijn sinds de beëdiging van Trump in januari 2017 dat de president zich voegt bij zijn voorgangers Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama.

Na de uitvaart in Washington wordt het lichaam van Bush teruggebracht naar Texas, waar hij donderdag in familiekring wordt begraven.

Lees ook: Dood van Bush sr. wordt al snel een stok om de huidige president te slaan

Trump: China gaat importheffing op auto's verlagen

Trump en Xi met hun delegaties tijdens een werkdiner rond de G20-top in Argentinië. Foto Kevin Lemarque/Reuters

Volgens Donald Trump zal China de importheffingen op Amerikaanse auto's van 40 procent eerst reduceren en daarna helemaal intrekken. Dat schrijft de Amerikaanse president op Twitter.

China has agreed to reduce and remove tariffs on cars coming into China from the U.S. Currently the tariff is 40%.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 3, 2018

De VS en China kondigden na afloop van de G20-top in Argentinië aan om negentig dagen lang geen nieuwe importheffingen aan elkaar op te leggen. Internationale aandelenbeurzen reageerden maandag positief op het economische staakt-het-vuren.

China en de VS zijn al maanden verwikkeld in een handelsoorlog, waarbij ieder land steeds meer goederen van het andere extra ging belasten. Trump dreigde aanvankelijk om vanaf 1 januari de importheffing op Chinese goederen verder te verhogen. Daarvoor komt uitstel, maar geen afstel: mocht er geen handelsakkoord komen na die negentig dagen dan wordt de importheffing van 25 procent op 200 miljard dollar (ca. 175 miljard euro) aan Chinese goederen alsnog van kracht.

Lees ook: Trump en Xi leggen wapens voorlopig neer in handelsconflict

Goed nieuws

Het verminderen van de importheffing op Amerikaanse auto's is ook goed nieuws voor de auto-industrie van de Verenigde Staten. Het is echter nog onduidelijk wat over dit punt precies is afgesproken tussen de Chinese president Xi Jinping en Trump tijdens hun 2,5 uur durende ontmoeting.

Volgens persbureau Reuters waren importheffingen op auto's geen onderdeel van de verklaringen die beide landen uit lieten gaan na afloop van de bespreking tussen hun leiders. Gevraagd om commentaar, herhaalde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat alleen afgesproken is om te stoppen met het instellen van nieuwe heffingen. Daarnaast gaan beide landen zich inspannen om uiteindelijk alle importheffingen ongedaan te maken, aldus de woordvoerder tegen persbureau Reuters.

China en de VS hopen ook afspraken te maken over andere geschillen, zoals de diefstal van intellectueel eigendom en andere cyberactiviteiten.

Lees ook: De wereld bleef in gesprek op de G20 - en dat is al heel wat

Welkom in een nieuw Trumpblog

We beginnen de eerste week van december ook met een nieuw Trumpblog. De updates van vorige week staan hieronder.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug: Comey gaat toch getuigen voor commissie in Huis van Afgevaardigden.