Maker Bullet Journal: ‘Soms moet je iets opschrijven om te weten wat je echt denkt.’

Ryder Carroll heeft internationaal succes met zijn Bullet Journal. Zijn eigen notitieblok houdt hij geheim.

Beeld Fotodienst NRC

Toen Ryder Carroll klaar was met zijn Bullet Journal, begon het allemaal eigenlijk pas. Jaren had hij gezocht naar en geschaafd aan een ultieme methode waarin hij agenda, takenlijst, logboek, schetsboek, dagboek en meerjarenplannen kon combineren, om goed en ontspannen te kunnen functioneren. Zo kwam hij tot zijn Bullet Journal, een leeg notitieblok dat je al schrijvend omtovert tot agenda, dagboek en meer.

Zijn methode werd massaal opgepikt. Er kwam een boek (20 euro), dat de The New York Times-bestsellerlijst haalde. Inmiddels verkoopt Carroll ook een notitieblok (22 euro) en een app (voor 3 euro te downloaden). Van software-ontwerper werd hij ineens fulltime mister Bullet Journal. Voor een promotietournee van zijn boek was hij kort in Nederland.

Het internet staat vol voorbeelden van zeer mooi en rijk geïllustreerde Bullet Journals. Nogal intimiderend als je zelf een kaal notitieblok en een slordig handschrift hebt.

„Nieuwe gebruikers haken af als ze proberen die uitgebreide voorbeelden te kopiëren. Zo kán je Bullet Journal eruitzien, maar dat is geen einddoel. De Bullet Journal is een gereedschapskist. De versiersels bepalen niet of het werkt. Het gaat er niet om wat anderen doen, of wat ik doe, maar wat je er zelf van maakt.”

Meer rust in je hoofd en tóch productiever: dat belooft de Bullet Journal van Ryder Carroll.

Is dat de reden dat u nooit beelden van uw eigen Bullet Journal deelt?

„Ja. Ten eerste omdat ik mijn eigen notitieblok zeer privé vind. Het is deels ook mijn dagboek. Ten tweede wil ik niet dat mensen mij proberen na te doen. De methode is erop gericht jezelf te vergelijken met je eerdere zelf. Dat wil zeggen dat je opschrijft wat je doet, wat je wil veranderen en hoe je dat wil veranderen.

„Het maakt uit dat je dat op een analoge manier doet, met pen en papier. Er is geen afleiding, je wordt geconfronteerd met je eigen gedachten. Soms moet je iets opschrijven om te weten wat je echt denkt. Dat is niet altijd leuk, maar wel goed.”

Dankzij die actieve gemeenschap van gebruikers is de Bullet Journal een wereldwijd succes geworden.

„Ik kreeg in mijn vorige baan veel vragen over het gebruik van mijn notitieblok. Toen bulletjournal.com online kwam, was dat voor mij een eindpunt. Het was geen product dat ik wilde verkopen. Ik wist dat ik het de rest van mijn leven ging gebruiken, want ik had er jaren over gedaan om het voor mezelf werkend te krijgen. Toen het zo enorm veel aandacht kreeg en opgepikt werd, inspireerde me dat wel om ermee verder te gaan. Zodat ook mensen in andere banen het konden gebruiken.”

Nu bent u wel mister Bullet Journal.

„Dat vind ik helemaal niet erg. Jarenlang deed ik het er in de weekenden naast. Moest ik me bezighouden met Bullet Journals die verkeerd waren bezorgd. Het is nog steeds een eenmansbedrijf, maar ik heb bepaalde zaken wel uitbesteed. En ik heb het merk geregistreerd en beschermd. Niet om er het maximale aan te verdienen – de advocatenfirma die mijn handelsmerk beschermt, kost me nogal wat geld. Maar omdat ik wil dat als mensen de methode gebruiken, ze dat op een goede manier doen. Zodat het niet gebeurt dat iemand helemaal niks had aan een cursus over de Bullet Journal, alleen maar omdat een ander op eigen houtje geld probeert te verdienen met een slechte cursus over mijn methode.”

In het boek is te lezen waarom met pen op papier schrijven werkt en hoe takenlijsten je kunnen helpen. Wist u dat al bij het ontwerpen van de methode?

„Nee, dat kwam pas toen ik dit boek ging schrijven en las over andere methodes. Ik ben ook geen dokter, ik ben de patiënt die een medicijn vond voor zijn eigen problemen.

„Dat je door te schrijven meer onthoudt, je problemen op papier minder groot lijken en je beter gaat plannen, dat ontdekte ik zelf. Dat bleek allemaal al veel eerder te zijn opgeschreven, er zijn meer mensen die het wiel uitvinden. De Bullet Journal zie ik als een as voor al die wielen.”

In het boek gaat het veel over doelen stellen en hoe die te bereiken. Waarom is dat zo belangrijk?

„Omdat veel mensen doelen stellen waar ze heel ongelukkig van worden. Het doel een miljoen te verdienen, vind ik persoonlijk bijvoorbeeld zinloos. Mensen streven daarnaar omdat ze denken dat ze dan gelukkig zijn, maar dat weet je helemaal niet. Het is zinvoller om het concreet te maken. Geld om zorg in te kopen voor je ouders, de studie van je kinderen te betalen of eerder met pensioen te gaan is een veel concreter doel. De opofferingen die je daarvoor maakt, accepteer je dan ook veel gemakkelijker.

„Bovendien is tijd een grote vijand van onze doelen. Tegen de tijd dat je een doel bereikt, ben je een ander persoon dan toen je begon. Ik zie mijn doelen daarom als bakens waarop ik koers, maar die ik niet per se hoef te behalen.

„Ooit was het mijn droom stop-motion-animator te worden. Ik maakte uiteindelijk zo’n stop-motion-filmpje en wist daarna zeker dat ik het niet wilde. Wat ik daarmee wil zeggen: blijf niet dromen, maar probeer het op kleine schaal uit. Ik wil me ver houden van methodes die je geluk en voorspoed beloven. Je leven gaat niet perfect worden, maar ik kan je wel een methode bieden om met dat imperfecte leven om te gaan.”