Shell koppelt beloning top aan CO₂-doelen

Grote aandeelhouders hadden druk uitgeoefend op het oliebedrijf om de beloning van het management te koppelen aan al dan niet succesvolle CO₂-reductie.

Een olietanker van Shell in Schotland.
Een olietanker van Shell in Schotland. Foto Paul Ellis/AFP

Shell gaat concrete doelen stellen om de CO₂-uitstoot van het bedrijf te verminderen en zal het beloningsbeleid van het topmanagement deels daaraan verbinden. Dat meldt het bedrijf maandag in een gezamenlijke verklaring met grote aandeelhouders. Die laatsten hadden gevraagd om het uitkeren van bonussen aan succesvolle CO₂-reductie te koppelen.

Lees ook: Klimaattop in Katowice: elk land zijn eigen smoes

De oliereus gaat de klimaatdoelen voor zowel de korte als de middellange termijn formuleren, waarover nog gesproken zal worden met de aandeelhouders. Het nieuwe beleid zal gevolgen hebben voor naar schatting 1.200 medewerkers. De aankondiging komt een dag nadat in het Poolse Katowice een klimaattop begonnen is.

ABP

Een van de beleggers die druk uitoefende op Shell was pensioenfonds ABP, dat onderdeel is van Climate Action 100+. Dat collectief van investeerders spoort bedrijven aan om sneller de transitie naar schone energie te maken en de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. ABP zegt in een persbericht (pdf) te hopen dat andere ondernemingen het voorbeeld van Shell zullen volgen. Behalve ABP maken ook Robeco, Eumedion en het pensioenfonds van de Anglicaanse Kerk onderdeel uit van Climate Action 100+.

De plannen moeten nog wel op de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd. Vorig jaar beloofde Shell in 2050 de CO₂-uitstoot die voortkomt uit zijn producten te hebben gehalveerd. In 2035 moest eenvijfde van de uitstoot zijn teruggebracht. Aandeelhouders bekritiseerden die plannen, die in hun ogen niet ver genoeg gingen.

Lobbyclubs

Shell kondigde maandag ook aan al zijn lidmaatschappen van lobby-organisaties opnieuw onder de loep te gaan nemen, om te kijken of daar organisaties tussen zitten die de klimaatambities van de onderneming fnuiken. Het bedrijf verwacht dat het uit een paar van die clubs zal stappen, al wilde Shell nog niet vooruitlopen op welke dat mogelijk zijn. De onderneming verwacht in het eerste kwartaal van 2019 de eerste afvallers bekend te maken.