Oudste Nederlandse Olympiër Hans Maier (102) overleden

Op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn was Maier actief als waterpoloër. Tot zijn dood bleef hij maatschappelijk betrokken.

Het Nederlandse waterpoloteam in 1936.
Het Nederlandse waterpoloteam in 1936. Foto Spaarnestad

Hans Maier, de oudste nog levende Nederlandse Olympiër, is afgelopen donderdag op 102-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Den Haag, meldt NOC*NSF maandag. Maier deed in 1936 als waterpoloër mee aan de Zomerspelen in Berlijn.

De in Nederlands-Indië geboren Maier kwam in 1934 op 18-jarige leeftijd naar Nederland. Hij deed toen al aan zwemmen en waterpolo en sloot zich in Amsterdam aan bij zwemclub Het Y. Uiteindelijk werd hij uitgekozen voor het Nederlandse Olympische waterpoloteam.

Nederland werd vijfde op de Spelen, die vooral de geschiedenis in zouden gaan als een enorme propagandastunt van Hitlers nazi-Duitsland. “De bruinhemden met dat rode hakenkruisinsigne op de mouw vielen op. Maar voor ons was het vooral één groot sportfeest”, zei Maier afgelopen zomer nog tegen NRC.

Twee jaar geleden vertelde Maier dat ten tijde van de Spelen in Berlijn nog niet doordrong waar Hitler toe in staat was:

“We hadden natuurlijk alleen kranten en de radio om je te informeren. Bovendien had je verder naar het oosten die grote, duistere macht van de Sovjet-Unie. Hitler was tegen het communisme. Ik wil niet zeggen dat hij daarom in Nederland sympathie had, maar men was wel meer bevreesd voor het communisme. Dat we zelf ook slachtoffer van de nazi’s zouden worden hebben we nooit voorvoeld.”

Menselijke plicht

In zijn burgerloopbaan maakte Maier carrière bij Shell, waar hij werkte tot zijn pensionering. De afgestudeerde econoom was manager bij de chemische tak van het olieconcern. Tot op hoge leeftijd bleef Maier maatschappelijk betrokken. Toen hij in de negentig was richtte hij het Human Duties Network op, een organisatie waarmee hij de menselijke plicht om de aarde te beschermen wilde benadrukken.

Naar eigen zeggen had Maier genetische aanleg om erg oud te worden: zijn vader werd 99, en hij had een zus van 102. Ondanks zijn leeftijd vóelde Maier zich niet oud. Hij bleef lezen, Wordfeud spelen en eten met zijn dochters. Zijn bestaan was druk, vertelde Maier dit jaar aan NRC. “Ik heb te weinig uren in een dag.”