Brexitblog

DUP: May moet terug naar Brussel om opnieuw te onderhandelen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Recent stemden de lidstaten van de EU in met het uittredingsakkoord van premier Theresa May, maar een stemming in het Britse Lagerhuis volgt nog. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog gaat dicht

Lees hier verder in het nieuwe Brexitblog:

Rekenkamer: Brexit zonder deal kost Nederland 2,3 miljard euro

DUP: May moet terug naar Brussel om opnieuw te onderhandelen

De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die de Britse regering in het Lagerhuis gedoogsteun verleent, roept premier Theresa May op opnieuw te onderhandelen met de Europese Unie over het Brexitakkoord. "De weg voorwaarts is voor de premier om terug te gaan naar Brussel", zei Lagerhuislid Nigel Dodds zondag volgens persbureau Reuters.

De Noord-Ierse partij is fel gekant tegen het akkoord dat de Conservatieve premier sloot met de EU, omdat daardoor voor Noord-Ierland andere regels zouden gaan gelden dan voor de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Twitter avatar NigelDoddsDUP Nigel Dodds We are delivering on our side of the Confidence and Supply Agreement. We expect our partners to do likewise. https://t.co/ZADWZXp0oB

Dodds lijkt hiermee te reageren op een bericht in The Sunday Times zondagochtend dat May de voor dinsdag geplande stemming in het Lagerhuis niet wil laten doorgaan, omdat ze eerst opnieuw zou willen onderhandelen met Brussel. May ontkende dit overigens onmiddellijk. Volgens de minister van Brexitzaken, Stephen Barclay, zou opnieuw onderhandelen zelfs een averechts effect kunnen hebben. EU-landen zouden hun eisen aanscherpen, aldus Barclay.

Dinsdag stemt het parlement over het akkoord met de EU. Het is nog maar zeer de vraag of de minderheidsregering van May voldoende steun krijgt. Niet alleen de oppositiepartijen zijn kritisch, ook veel leden uit haar eigen Conservatieve Partij lijken niet in te stemmen met het akkoord.

Het Conservatieve Lagerhuislid Boris Johnson, die deze zomer opstapte als minister van Buitenlandse Zaken uit onvrede over Mays Brexitkoers, liet zondag weten dat May wat hem betreft kan aanblijven als ze de stemming dinsdag verliest. Ze zou dan weer terug moeten naar Brussel op opnieuw te onderhandelen, aldus de prominente Brexiteer.

Prominent Brexit-voorstander Nigel Farage vertrekt uit Ukip

De voormalige prominente Brexit-voorvechter en oud-Ukip-leider Nigel Farage heeft zijn lidmaatschap van de Ukip opgezegd. Hij vindt dat de partij een racistische en extremistische koers is ingeslagen. Dat schrijft hij woensdag in de Britse krant The Telegraph. Farage zegt zich al langere tijd zorgen te maken over een aantal figuren uit radicaal-rechtse hoek met wie de nieuwe Ukip-leider Gerard Batten optrekt. Hij is met name kritisch op Tommy Robinson, de oprichter van de rechts-extremistische English Defence League (EDL).

"Ukippers worden misschien wel vaak gezien als een individualistisch en excentriek stel, maar in het algemeen weet ik dat deze partijleden nette en respectabele mensen waren", schrijft Farage. Hij zegt als partijleider zijn best gedaan te hebben om voormalige leden van de anti-islam- en anti-immigratiebewegingen EDL en de British National Party (BNP) buiten de deur te houden. Batten kiest volgens Farage een ander pad. De huidige Ukip-leider trok Robinson aan als adviseur en zou een "obsessie" voor hem koesteren, aldus Farage.

Lees dit profiel uit 2016: Nigel Farage, de man die Brexit mogelijk maakte

Onder meer door figuren als Robinson (en zijn "entourage inclusief gewelddadige criminelen en oud-BNP-leden") dreigt Ukip een anti-islam partij te worden, schrijft Farage, "onherkenbaar voor velen van ons":

"De partij van verkiezingen verwordt snel tot een partij van straatactivisme, waarbij onze leden worden aangemoedigd om mee te lopen in marsen in plaats van de strijd te voeren in het stemhokje."

Volgens Farage is er in het Verenigd Koninkrijk "een enorme ruimte voor een Brexit-partij", maar "die zal niet gevuld worden door Ukip".

Farage speelde een belangrijke rol in het Brexit-referendum, en schuwde daarbij ook zelf anti-immigratieretoriek niet. In 2016 trad hij terug terug als politiek leider van Ukip omdat hij vond dat zijn werk er na het succesvolle Brexit-referendum op zat. Wel is hij nog lid van het Europees Parlement, waar hij de Europa van Vrijheid en Directe Democratie-fractie aanvoert.

Onrust in Londen over noodoplossing voor Noord-Ierland

Het belooft opnieuw een roerige week te worden in Londen. Maandag werd een samenvatting van het document gepubliceerd waar het Britse Lagerhuis al tijden op aast: ruim veertig pagina’s juridisch advies over de gevolgen van Brexit. Theresa May weigerde dat voorheen vrij te geven.

Tot nu toe gaf het kabinet steeds geen uitsluitsel over de grote vraag: blijft het VK aan de EU gebonden als de onderhandelingen na Brexit mislukken en de noodoplossing in werking treedt? Uit het juridisch advies blijkt nu van wel. De zogeheten backstop, die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen, zou voor onbepaalde tijd van kracht blijven, tot het tot een wederzijds handelsakkoord komt. Daar zijn de Brexiteers niet blij mee.

De noodoplossing kan namelijk niet eenzijdig worden stopgezet en Brexiteers zijn bang met de backstop alsnog te worden ‘gegijzeld’ door Europese wetgeving. Zolang de EU namelijk niet akkoord gaat met een nieuw handelsakkoord en de noodoplossing in stand wil houden, blijft deze ook van kracht. En daarmee komt het VK, zo wordt gevreesd, nooit onder het juk van Europa uit - terwijl onafhankelijkheid van Europese regelgeving voor veel Brexiteers nou net een van de aantrekkelijkste Brexitpunten was.

Waarschuwingen

Met de publicatie is de ophef maandag nog niet compleet. Zo denken tegenstanders van May dat delen van het advies nog worden achtergehouden. Daar zouden waarschuwingen over de mogelijke lange duur van de backstop staan. Zulke waarschuwingen ontbreken in de samenvatting die het kabinet maandag vrijgaf.

Lees meer over het akkoord en de Ierse grenskwestie.

De documenten gaan over wat er komt na de overgangsperiode, die eind 2020 afloopt. Tot dan zullen het Verenigd Koninkrijk en de EU proberen een handelsakkoord te sluiten dat voor beide partijen acceptabel is. Ondertussen blijven de Europese regels van de interne markt ook voor het Verenigd Koninkrijk gelden. Dat houdt in dat de grens openblijft voor goederen en diensten, maar ook voor personen.

Die transitieperiode kan nog een keer worden verlengd, als er eind 2020 geen complete handelsdeal ligt. Lukt het dan nog niet om er samen uit te komen, dan treedt dus de noodoplossing in werking. In het akkoord met de EU is nu afgesproken om als achtervang een ‘gemeenschappelijk douanegebied’ in te richten. Die ‘achtervang’ is ingebouwd om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen - voor de Britten misschien wel een van de belangrijkste onderhandelingspunten. De noodoplossing zal de komende dagen zeker nog een rol gaan spelen in de debatten in het Lagerhuis, als het akkoord met de EU intensief wordt besproken.

Dat de Britten uit de Europese Unie willen is een feit, maar hoe heeft het zover kunnen komen? Met drie generaties correspondenten met standplaats Londen bespreekt Lamyae Aharouay de Brexit in een historische context. Beluister hier de podcast.

Welkom in het nieuwe Brexitblog

Welkom in het nieuwe Brexitblog. De 27 EU-lidstaten gingen recent akkoord met Theresa Mays Brexitdeal. Maar daarmee is de Britse premier er nog niet: het akkoord moet zij nog door het Lagerhuis zien te loodsen. Dinsdag worden de eerste debatten hierover gevoerd in Westminster.