Nieuwe regering Luxemburg wil wiet volledig legaliseren

Zowel de kweek als de verkoop, het bezit en het gebruik van de softdrug – ook voor recreatieve doeleinden – worden toegestaan. Luxemburg loopt daarmee voorop in Europa.

Foto iStock

De nieuwe regering van Luxemburg wil cannabis volledig gaan legaliseren, ook voor recreatief gebruik. Het gaat om zowel de kweek als de verkoop, het bezit en het gebruik van de softdrug, staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord.

Luxemburg zou het eerste Europese land zijn dat wiet volledig decriminaliseert. Wanneer de legalisering een feit is, staat evenwel nog niet vast. In het regeerakkoord belooft de regering alleen “aan wetgeving te gaan werken”.

Het plan is dat de productie en verkoop van cannabis onder controle van de staat komen te staan. Zo is de kwaliteit van de wiet gegarandeerd, schrijft de nieuwe regering. Bovendien worden volgens het regeerakkoord consumenten door een legalisatie “weggehouden van de illegale markt” en kunnen “de geestelijke en lichamelijke gevaren” van cannabisgebruik worden bedwongen. Het moet ook makkelijker worden drugscriminelen aan te pakken.

Luxemburg is niet het eerste rijke industrieland dat cannabis legaliseert. Lees ook: Nieuwste gidsland voor wiet heet nu Canada

Verslavingszorg

Met de opbrengsten uit de cannabisverkoop gaat de overheid de investeringen in verslavingszorg en -preventie verhogen. De legalisering gaat alleen voor inwoners van Luxemburg gelden. Mensen die drugs verhandelen aan minderjarigen of bij scholen, kunnen op straf rekenen, schrijft de Luxembourg Times.

De volledige legalisering van wiet komt uit de koker van het nieuwe kabinet, de tweede Luxemburgse regering op rij onder aanvoering van premier Xavier Bettel. Na de verkiezingen in oktober smeedde hij een coalitie met dezelfde partijen die sinds 2013 al in zijn eerste kabinet zaten: de liberale DP, de sociaal-democratische LSAP en de Groenen. Het eerste kabinet-Bettel voerde afgelopen juni al een wet door die medicinaal gebruik van cannabis toestaat.