Negen grootverbruikers moeten in 2022 van Gronings gas af zijn

Volgens minister Wiebes (Economische Zaken) is dat nodig om een veilig gasniveau te behalen. Daarbij is het risico op aardbevingen minimaal.

Foto Bart Maat/ANP

De negen grootste gebruikers moeten voor oktober 2022 van het Gronings gas af. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) maandag aan de Kamer laten weten. Het gaat om bedrijven die jaarlijks meer dan 100 miljoen kubieke meter Gronings aardgas verbruiken, zoals energie- en chemische bedrijven.

De maatregel is nodig om in 2022 een veilig gasniveau te behalen. De kans op aardbevingen zou bij de winning van 12 miljard kubieke meter gas per jaar minimaal zijn, zo adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen in 2013. Op het hoogtepunt werd in een jaar tijd 53 miljard kubieke meter uit het Groningenveld gewonnen.

In de brief concludeert Wiebes verder dat de afbouw van de gaswinning voorspoedig verloopt. Afgelopen maart besloot het kabinet dat de gaswinning uit het Groningenveld in 2030 uiterlijk moest zijn stopgezet. Voor de afbouw werd een stapsgewijs plan uitgerold.

Lees ook: ‘De honden gingen voor de deur staan en ook ik dacht: weg!’

Stikstoffabriek

Volgens Wiebes ligt de afbouw vooralsnog “op koers”. Gasunie Transport Services, beheerder van het landelijk gastransportnet, denkt zelfs dat de afbouw van het gas de komende jaren sneller kan dan volgens het in maart uitgerolde ‘stappenplan’ zou moeten.

Dit komt onder meer, zo schrijft Gasunie, door de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek (bij Hoogezand). Daarmee kan niet-Gronings hoogcalorisch aardgas straks worden omgezet in laagcalorisch gas, wat nu nog in de meeste Nederlandse huishoudens wordt gebruikt. Als de stikstofinstallatie in 2022 klaar is, scheelt dat 7 miljard kuub Gronings gas. Bovendien zijn met een aantal grootverbruikers al afspraken gemaakt over de ombouw. Het veilig gasniveau van 12 miljard kuub zou daarmee een jaar eerder dan de streefdatum van oktober 2022 behaald kunnen worden.

Begin juni dit jaar voorspelde Wiebes al het veilig gasniveau waarschijnlijk eerder te zullen halen. De besluitvorming over de afbouw van gaswinning kwam dit jaar in een stroomversnelling na een reeks aardbevingen in Groningen. Vooral het gebied rondom het plaatsje Zeerijp werd meermaals getroffen. Het leidde tot grote onrust in de provincie.