Opinie

Nee, Rutte begroette niet de Saoedische kroonprins

Lezers zagen het: het bijschrijft bij die foto van Rutte met de Saoedische kroonprins klopt niet. Nepnieuws?

Het onderschrift bij een foto in de zaterdagkrant van 1 december (“Premier Rutte begroet op de G20 in Buenos Aires de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman”) is onjuist. Mark Rutte begroet NIET de omstreden Arabische kroonprins. Uit beeldmateriaal gepubliceerd in andere kranten blijkt dat Rutte zijn hand uitstak in de richting van Poetin (ook geen frisse man trouwens). Uit dat beeldmateriaal blijkt ook dat eigenlijk iedereen de kroonprins negeert.

Jan Rademaker

Inderdaad, dat bijschrift klopte niet. De vergissing is inmiddels op de redactie opgemerkt en online gecorrigeerd. Hoe kon dit gebeuren? De fout is in eerste instantie gemaakt door het (gerenommeerde) persbureau Reuters, dat de foto leverde. De tekst die het bureau bij de foto leverde, luidde als volgt:

Dutch Prime Minister Mark Rutte extends his hand to greet Saudi Arabia’s Crown Prince Mohammed bin Salman before the family photo during the G20 summit in Buenos Aires, Argentina November 30, 2018. REUTERS/Andres Martinez Casares/Pool

Daar is de redactie op afgegaan. De foto werd om 19:40 uur op de pagina gezet door de avondploeg.

Later heeft Reuters de tekst aldus gecorrigeerd:

ATTENTION EDITORS - CAPTION CORRECTION FOR GGGCDG05. WE ARE SORRY FOR ANY INCONVENIENCE CAUSED. REUTERS. REFILE - CORRECTING CAPTION: RUTTE WAS NOT GREETING THE SAUDI CROWN PRINCE BUT GESTURING AS HE TALKS TO SOMEONE ELSE WHILE WALKING PAST. Dutch Prime Minister Mark Rutte gestures as he talks to someone else while walking past Saudi Arabia’s Crown Prince Mohammed bin Salman before the family photo during the G20 summit in Buenos Aires, Argentina November 30, 2018. REUTERS/Andres Martinez Casares/Pool TEMPLATE OUT.

Die correctie kwam binnen om 23:38 uur, meldt de Fotoredactie. Dat is te laat voor de editie van zaterdag, die om 22.45 uur af moet.

Foto Reuters

Dit is niet bedoeld als excuus, maar ter verklaring. Het lijkt inderdaad allerminst voor de hand te liggen dat Rutte zo breed lachend de man zou begroeten die in opsprak is na de moord op de journalist Khashoggi, begin oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul. Maar de foto zelf leek te bevestigen wat Reuters erover meldde.

Zulke fouten kunnen gebeuren maar zijn uiteraard pijnlijk in tijden van nepnieuws - het is daarom goed dat lezers erop gespitst zijn. Van een ‘statement’ van de redactie, zoals een enkele lezer vermoedt, was in elk geval geen sprake.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.