Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt cadeaus bij overstap zorgverzekeraar

Aanleiding voor het onderzoek is de actie van een verslavingskliniek die een iPhone aanbiedt aan patiënten die een dure restitutiepolis afsluiten.

De NZa vreest dat patiënten zich laten verleiden door cadeaus en daardoor kiezen voor een verzekering die niet bij ze past.
De NZa vreest dat patiënten zich laten verleiden door cadeaus en daardoor kiezen voor een verzekering die niet bij ze past. Foto iStock

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders cadeaus of geld mogen bieden aan patiënten als zij een bepaalde polis kiezen. Dat meldt de toezichthouder maandag. Aanleiding voor het onderzoek is een actie van een Apeldoornse verslavingskliniek, waar patiënten een smartphone krijgen als zij een zogenoemde restitutiepolis afsluiten.

Patiënten die voor een dergelijke polis kiezen en een verslavingsbehandeling van twaalf weken bij de SGGZ Apeldoorn volgen en afmaken, zijn “bij aanvang van een nieuw leven meteen de trotse eigenaar van de allernieuwste iPhone XR”, leest de website van de zorginstelling.

De actie is “zeer onwenselijk”, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit. De toezichthouder vreest dat patiënten zich zullen laten verleiden door het cadeau en zo uitkomen bij een onnodig dure polis die mogelijk niet geschikt voor hen is.

Lees ook: Nederlander betaalt gemiddeld 93 euro te veel voor zorgverzekering

Meer geld declareren

Zorgaanbieders kunnen voor patiënten met een restitutiepolis meer geld per behandeling declareren bij de zorgverzekeraars. Bij ‘gewone’ naturapolissen vergoeden de verzekeraars slechts een gedeelte van het tarief als een patiënt kiest voor een zorgaanbieder waar zij géén contract mee hebben. Patiënten met een restitutiepolis hebben (in principe) recht op een volledige vergoeding en zullen dan ook sneller kiezen voor zorgaanbieders zonder dat contract.

De NZa onderzoekt naast de zaak omtrent de SGGZ Apeldoorn ook een oudere actie van een bedrijf dat wijkverpleging aanbiedt. Hier konden patiënten vorig jaar tientallen euro’s korting per maand krijgen, als zij kozen voor een bepaalde verzekering. Op welke schaal dit soort acties aangeboden wordt, is echter onduidelijk.

Lijntjes van de wet

De NZa-woordvoerder zegt dat het “geen reguliere praktijk” is dat zorgaanbieders cadeaus aanbieden aan hun patiënten, maar “dat we nu twee zaken onderzoeken, wil niet zeggen dat er niet meer zijn”.

De NZa gaat onderzoeken of de acties in strijd zijn met de Zorgverzekeringswet en de Wet marktordening gezondheidszorg. Als de instellingen zich binnen de grenzen van de wet bewegen, wil de NZa in gesprek met de minister van Volksgezondheid over een mogelijke oplossing. Over wat dit moet behelzen, wil de woordvoerder maandag niet speculeren. SGGZ Apeldoorn was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.