Nederlander in Nepal veroordeeld tot 7 jaar cel voor misbruik jongens

De 66-jarige man uit Makkinga werkte in Nederland als kinderpsychiater. De afgelopen jaren reisde hij meermaals naar Nepal.

De man werd in juni betrapt met een minderjarige jongen op zijn hotelkamer in Kathmandu.
De man werd in juni betrapt met een minderjarige jongen op zijn hotelkamer in Kathmandu. Foto Narendra Shrestha/EPA

Een 66-jarige Nederlander is maandag in Nepal veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van twee minderjarige jongens in dat land. Dat meldt hulporganisatie Terre des Hommes, die betrokken was bij de aanhouding van de man. Het gaat om een kinderpsychiater uit het Friese Makkinga.

De afgelopen vier jaar bezocht de man Nepal zo’n tien keer, telkens verbleef hij twee tot drie weken. Afgelopen zomer betrapte de Nepalese politie hem met een 15-jarige jongen op zijn hotelkamer in de hoofdstad Kathmandu, waarna hij werd opgepakt.

Lees ook: De markt voor kinderseks moet kapot

De familie van de jongen in kwestie zou ook contact hebben gehad met de Nederlander. Hij betaalde onder meer het schoolgeld van de jongen en de medicijnen van zijn moeder. Ook gaf hij zijn slachtoffer cadeaus als een fiets en een telefoon, meldt Terre des Hommes. Het is onduidelijk wat zijn relatie met het tweede slachtoffer inhield.

Na de arrestatie van de Fries poogden twee van zijn zussen naar Nepal te reizen, volgens de hulporganisatie om de familie van het slachtoffer zwijggeld te betalen. De Nederlandse politie arresteerde hen op verdenking van omkoping voordat zij konden vertrekken.