Nederland treft Engeland in halve finale Nations League

Als Oranje wint, treft het in de finale Portugal of Zwitserland. Nederland werd eerder groepswinnaar in een poule met Frankrijk en Duitsland.

De Ierse voormalige voetballer Robbie Keane trekt het Nederlandse lootje.
De Ierse voormalige voetballer Robbie Keane trekt het Nederlandse lootje. Foto Niall Carson/Press Association

Het Nederlands elftal speelt in de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Dat is de uitkomst van de loting die de Europese voetbalbond UEFA maandag hield in de Ierse hoofdstad Dublin.

Het duel tussen Oranje en de Engelsen staat op het programma voor 6 juni volgend jaar en vindt plaats in de Portugese stad Guimarães. Als Nederland wint, staat het vier dagen later in de eindstrijd tegenover Portugal of Zwitserland. Diezelfde dag is ook de troostfinale om de derde plaats.

Bondcoach Ronald Koeman vindt Nederland-Engeland een aantrekkelijk affiche. “Dat is altijd een geweldige wedstrijd”, zei hij volgens persbureau ANP na afloop van de loting. “Wij hebben veel spelers die actief zijn in de Premier League. Mooi om na de oefeninterland in maart nu weer tegen elkaar te spelen.” Het duel waar Koeman het over heeft werd met 0-1 gewonnen door de Engelsen.

Lees ook: Door de Nations League zijn ook de oefeninterlands ineens spannend

Wereldkampioen verslagen

Nederland plaatste zich voor de halve finale in de eerste editie van de Nations League door eerste te worden in zijn groep in de A-divisie. Thuis won de ploeg van wereldkampioen Frankrijk (2-0) en Duitsland (3-0). Op bezoek bij de Fransen werd Nederland dan weer met 2-1 verslagen. Een 2-2 in de uitwedstrijd tegen Duitsland was voor Nederland genoeg om de groepswinst veilig te stellen.

De Nations League is door de UEFA ingevoerd om de oefeninterlands tussen de grote eindtoernooien door spannender te maken. Via het nieuwe toernooi, waaraan alle 55 UEFA-leden deelnemen, zijn ook tickets voor het EK te verdienen. Dat gebeurt echter via een vrij ingewikkeld play-off-systeem - de halve finales en finale staan los van de strijd om EK-deelname.

Afgelopen zomer behaalde Engeland zijn beste WK-resultaat sinds 1990. Het land werd vierde, nadat het in de halve finale was uitgeschakeld door Kroatië.