Met een ijzerdraadje viste ze offerblokken bij kerken leeg

Wie: Christa (47) uit Nordhorn (Duitsland)

Kwestie: diefstal van 2.900 euro

Waar: rechtbank in Almelo

De Zitting

Kling, kling, kling. Een voor een rinkelden muntstukken via de smalle sleuf het offerblok in. Dat is een vrijgevig parochiaan, dacht de koster van de Sint-Stephanuskerk in Borne nog. Maar toen hij door de gordijnen gluurde, zag hij een vrouw met ingevallen wangen hangen boven het offerblok. Ze stond te „wriemelen met een stokje”. Zodra zij hem zag, rende ze de kapel uit en sprong ze op een vouwfiets. Alleen haar tas bleef staan. Er zat methadon in, ontdekten agenten, en Marsjes, Snickers en zuurtjes.

De koster is niet aanwezig als de rechtbank in Almelo de strafzaak tegen de 47-jarige Christa A. behandelt. Het OM heeft vergeten het parochiebestuur aan te schrijven als benadeelde partij. Evenmin is de kerk op de hoogte gebracht van de zitting. En ook de verdachte uit Nordhorn, net over de Duitse grens, is nergens te bekennen. De dagvaarding kwam retour, Christa bleek onvindbaar, zoals wel vaker bij verdachten over de grens.

De officier van justitie dringt er op aan de zaak bij verstek te behandelen. En dat de kerk in Borne niet is geïnformeerd, is voor de aanklager geen halszaak. „Vanwege proceseconomische redenen is het van belang dat de zaak doorgang vindt”, benadrukt hij. De rechters wisselen een blik van verstandhouding. Moet kunnen, knikt de voorzitter. „Dit is een eenvoudig dossier.”

Die eenvoud is mede te danken aan de inzet van de parochianen van de Georgiusbasiliek in Almelo. Twee bestuursleden zitten op de tribune, onder wie Harry Elfrink, die pauselijk is onderscheiden. Het parochiebestuur deed voor het eerst aangifte op 6 april 2016. De wekelijkse opbrengst in de twee offerblokken van gemiddeld 185 euro bleek fors lager dan gebruikelijk. En omdat braaksporen ontbraken, wezen parochianen naar elkaar: ‘Jij kunt toch bij de sleutel?’

Een verborgen camera maakte een einde aan die achterdocht. Meerdere diefstallen staan op beeld. Je ziet Christa hengelen in het offermetaal, haar hand omklemt „een stukje ijzerdraad met kleverige pasta”. Ze verwarmt die aan kaarsen en vist papier- en muntgeld op. Nadat RTV Oost beelden had uitgezonden, werd ze op heterdaad betrapt, in de Georgiusbasiliek. De koster draaide de kerk op slot, de politie arresteerde dief met hengel.

Tierend legde Christa op het bureau een bekentenis af. Dat ze samenwoont met een man die „is komen aanlopen”, en van wie ze niet meer af komt. Dat ze „leeft van een bijstandsuitkering” en ook „moet opdraaien voor de schulden van een ex”. Dat ze „voor haar rust” wiet en coke nodig heeft. Daarom, verklaarde ze, had ze anderhalf jaar lang elke maand zo’n 30 à 40 euro per keer gestolen uit offerblokken in Almelo, Borne, Overdinkel, Losser, Tubbergen en Enschede.

De officier beschuldigt Christa alleen van diefstallen in Borne en Almelo, de vier andere kerken deden geen aangifte. In de tenlastelegging staat dat ze 2.900 euro heeft buitgemaakt, maar dat acht de officier niet bewezen. Hoe vaak en hoeveel geld ze precies stal, blijft onduidelijk.

En welke straf hoort bij ‘geld wegnemen uit offerblokken’? De officier wijst op „de maatschappelijke impact” en vindt dat de straf „een afschrikwekkende werking moet hebben”. Zijn eis: twee maanden cel en een vergoeding voor de basiliek van 1.440 euro. Op de tribune klinkt gemor. Zelf schat het parochiebestuur de diefstal op 2.184 euro.

De rechtbank baseert zich voor de straf op de oriëntatiepunten ‘insluipen en wegnemen uit een gebouw’. De rechters vinden het „verwerpelijk” dat verdachte zonder enig respect offerblokken heeft geplunderd. Christa krijgt twee maanden gevangenisstraf voor diefstal in Almelo – voor stelen in Borne is onvoldoende bewijs. Ook moet zij het parochiebestuur 720 euro betalen – het bedrag dat ze zelf verklaarde te hebben gestolen. Harry Elfrink reageert teleurgesteld: „De verdachte wordt door de rechter meer geloofd dan de slachtoffers. Dat stuit ons tegen de borst. Dit was productie draaien. De zaak aftikken en weer door.”