Luka Modric wint voor het eerst de Gouden Bal

De Noorse Ada Hegerberg won de Ballon d’Or voor vrouwen, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.

Modric tijdens de uitreiking in Parijs.
Modric tijdens de uitreiking in Parijs. Foto Benoit Tessier/Reuters

De Kroaat Luka Modric heeft maandag de Gouden Bal gewonnen, de prestigieuze prijs voor de beste voetballer van het jaar. De Kroaat versloeg nipt Cristiano Ronaldo, die de award sinds 2008 vijfmaal won. Op de derde plek staat de Fransman Antoine Griezmann.

2018 was een succesjaar voor Modric. In mei won hij met Real Madrid de Champions League en enkele maanden later stond hij met het Kroatische elftal in de finale van het WK voetbal in Rusland. Eerder dit jaar werd de 33-jarige middenvelder al verkozen tot de beste speler van het WK én riep wereldvoetbalbond FIFA hem uit tot beste speler van het jaar.

De overwinning van Modric maakt een einde aan de jarenlange hegemonie van Ronaldo en zijn Argentijnse rivaal Lionel Messi. De afgelopen tien jaar ging de Ballon d’Or telkens naar een van deze twee mannen, beiden wonnen hem vijfmaal.

Lees ook: Luka Modric: van oorlogskind tot held van Kroatië?

Voor het eerst vrouwen-Ballon d’Or

Maandag werd ook voor het eerst in de geschiedenis de Ballon d’Or voor vrouwen uitgereikt. De onderscheiding ging naar de Noorse Ada Hegerberg, die met Olympique Lyon de Champions League voor vrouwen won.

Dit bijzondere moment voor Hegerberg werd meteen overschaduwd door een ongemakkelijke vraag. Gastheer DJ Martin Solveig vroeg de Noorse kort nadat ze de prijs in ontvangst nam of ze ook kan twerken. Aan haar reactie was haar irritatie af te lezen, ook twitteraars reageren met afschuw.

Solveig wordt onder meer beticht van seksisme en misogynie. Sportjournalist Grant Wahl noemt de opmerking van de DJ tekenend voor het klimaat in de vrouwensportwereld.

Twitter avatar GrantWahl Grant Wahl Absolute trash: French DJ Martin Solveig asks Ada Hegerberg to twerk after receiving the first women’s Ballon d’Or award. (Love her response, though.) This is the crap female athletes deal with on a daily basis around the world.
https://t.co/y2TLe3v4u9

De Ballon d’Or wordt sinds 1956 jaarlijks uitgereikt door voetbaltijdschrift France Football. Ook enkele Nederlanders wonnen de ereprijs. Johan Cruyff en Marco van Basten ontvingen de prijs driemaal.