Profiel

Joviale peetvader overleefde drie generaties onderwereld

Greg R. Drugshandelaar Greg R. was peetvader voor veel zware criminelen. Hij wordt nu zelf verdacht van betrokkenheid bij een liquidatiezaak. Woensdag beslist de rechter over zijn hechtenis.

Al in de jaren zeventig handelde Greg R. in cocaïne, een drug die in Nederland in die tijd nog nauwelijks bekend was.
Al in de jaren zeventig handelde Greg R. in cocaïne, een drug die in Nederland in die tijd nog nauwelijks bekend was. Foto iStock

Zijn levensverhaal loopt vrijwel parallel met de geschiedenis van de Nederlandse onderwereld. Greg R. heeft ze allemaal gekend: de oude penozebaronnen uit de jaren zestig en zeventig – Zwarte Joop, Pistolen Paultje, Frits van de Wereld. De hasjbaronnen uit de jaren tachtig en negentig – Klaas Bruinsma, Thea Moear en Johan V., alias de Hakkelaar. En de onderwereldbazen van de nieuwe eeuw: van Stanley Hillis, John Mieremet en Willem Holleeder tot Danny K.

Chester Gregory R. (Soerabaja, 1948) heeft ze bijna allemaal overleefd. Maar op zeventigjarige leeftijd krijgt ‘topcrimineel’ Greg R. trekjes van een ‘tobcrimineel’. Hij is twee weken geleden samen met een vooraanstaand lid van motorclub Caloh Wagoh Main Triad aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een liquidatie. Greg R. is inmiddels overgeplaatst naar de extra beveiligde inrichting in Vught, zo vertelt een bron in de onderwereld. Zijn advocaat mag er niks over zeggen. Woensdag beslist de rechtbank over de verlenging van zijn hechtenis.

Volgens een nieuwe kroongetuige heeft Greg een vluchtauto en een wapen in beheer gehad die zijn gebruikt bij een liquidatie in 2017. Als de verklaring van kroongetuige Tony de G. kan worden onderbouwd met ander bewijs dreigt een zware straf.

Wie is Greg R.? En waarom wordt hij ‘de peetvader’ genoemd?

Punta roja

Greg is een ontzettende aardige en aimabele man, zegt strafrechtadvocaat Nico Meijering. „Maar als je dat uit mijn mond optekent, zal niemand het geloven. Ik ben immers al een paar decennia zijn advocaat.” De karakterisering wordt bevestigd door twee mannen die R. goed kennen. Hij is een joviale, goedlachse kerel, vertellen ze. „Iemand die van aandacht houdt en vaak en veel met journalisten contact had.” Ze spreken allebei op voorwaarde van anonimiteit.

Een van de twee is een vriend uit de onderwereld die hem al ruim veertig jaar kent, maar niet met zijn naam in de krant wil. Hij laat foto’s zien van het huwelijk tussen Greg en Angela, een Colombiaanse uit een familie die banden had met het gevreesde Calikartel, en de doop van hun oudste dochter. „Greg heeft negen kinderen bij vier vrouwen”, vertelt de man. „Als hij niet vastzat, was hij een aardige vader. Maar ja, hij heeft wel ruim vijfentwintig jaar in de bajes doorgebracht.”

In de jaren zeventig was Greg veel te vinden op de Amsterdamse Wallen. Hij zat in de handel. Volgens de onderwereldvriend dealde Greg toen al in cocaïne, een drug die in het Nederland van die tijd nog nauwelijks bekend was. Op de Wallen leerde Greg onder andere Frits van de Wereld kennen, een voorman van de oude penoze die indertijd ontdekte dat er geld was te verdienen aan de hasjhandel.

Lijntje naar Colombia

Greg R. had toen al een lijntje naar Colombia en begon samen met inbreker Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra, een handel in punta roja, Colombiaanse wiet. Dat spul had een nadeel, vertelt zijn oude vriend. „Er zaten heel veel zaadjes in die openklapten bij het roken. Daarom stopte Greg daar alweer snel mee.”

In die tijd werd Greg R. voor het eerst gepakt en veroordeeld voor handel in wiet. Er zouden nog vele arrestaties en veroordelingen volgen. Greg R. heeft alle denkbare drugs gesmokkeld: van wiet en pillen tot cocaïne. Wat dat betreft past hij precies in het klassieke beeld van de Nederlandse beroepscrimineel die zijn geld heeft verdiend met drugssmokkel.

Van beslissende invloed op zijn leven is een auto-ongeluk geweest in de jaren zeventig waarbij hij in de buurt van Abcoude de controle over het stuur kwijtraakte. Bij het ongeluk verloor zijn broer Jerry het leven. Het is een van de onverwerkte trauma’s uit zijn leven, vertelt zijn onderwereldvriend. „Greg voelt zich verantwoordelijk voor het verlies van zijn broer. Hij heeft dat ongeluk volgens mij nooit echt verwerkt.”

Peetvader

In de jaren tachtig groeide Greg uit tot een peetvader, letterlijk. Een groot aantal jonge mannen van de leeftijd van zijn twee oudste zoons zocht bij Greg onderdak. Bijvoorbeeld de zoon van zijn maatje Henk Rommy. Maar ook Danny K., een later kopstuk uit het Amsterdamse milieu die op jonge leeftijd ruzie kreeg met zijn eveneens criminele vader. „Greg zorgde goed voor zijn kinderen”, vertelde Danny K. daarover in 2016 aan weekblad Panorama.

Ook Moppie R. hoort bij die groep. Hij werd samen met Gregs zoon Jesse tot levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij meerdere onderwereldmoorden. Het groepje mannen rond Greg wordt in die tijd ‘The Family’ genoemd, met Greg als onbetwiste peetvader.

Advocaat Meijering herkent in zijn cliënt totaal geen peetvader zoals uit de filmreeks. „Of het moet zijn dat men misschien doelt op zo’n lange zwarte leren jas die hij wel eens aan had als hij op kantoor kwam.”

Op de klippen

Nadat zijn eerste twee relaties op de klippen waren gelopen, trouwde Greg in de jaren negentig met Angela. Vanwege de banden van haar familie met het Calikartel, de tegenstrevers van het kartel rond cocaïnebaron Pablo Escobar, werd hij in de jaren negentig vaak in verband gebracht met de cocaïnesmokkel naar West-Europa.

Een akkefietje in 1998 laat zien dat die verhalen niet uit de lucht kwamen vallen. Greg kreeg toen ruzie met een groep Colombianen die claimde dat hij verantwoordelijk was voor het verlies van een partij van zeventig kilo cocaïne. Toen Greg naar Colombia was gereisd om het probleem op te lossen, namen de mannen hem mee, zo vertelt zijn onderwereldvriend. „Uiteindelijk is er 3,2 miljoen dollar betaald om Greg weer vrij te krijgen”, vertelt de man. „Dat geld heb ik zelf naar Colombia gebracht.”

Caloh Wagoh

In november 1999 werd Greg R. samen met zijn oudste zoon Andy gepakt op verdenking van smokkel van wiet en cocaïne naar Nederland. Hij kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar. Na die celstraf is zijn naam blijven opduiken in drugsonderzoeken en in 2010 werd hij opnieuw aangehouden. Hij werd toen zowel in Italië als in Nederland veroordeeld voor smokkel van cocaïne. „Bij justitie ging toen de vlag uit”, aldus zijn onderwereldvriend. „Nu hadden ze hem eindelijk te pakken.”

In 2016 heeft Greg R. zich aangesloten bij Caloh Wagoh. Over het waarom zijn de twee mannen eensluidend: Greg is leeg, hij heeft geen geld meer. „Greg heeft nog veel geld tegoed van mensen uit het criminele milieu”, zegt zijn oude vriend. „Het kan zijn dat hij dat via Caloh Wagoh probeerde te innen. Het is tragisch dat hij nu via deze club aan de pan blijft hangen. Hij heeft nog een zoontje dat naar de basisschool gaat. Daar kan hij nu ook niet voor zorgen.”

Lees over de nieuwe kroongetuige van het OM: Spijtoptant vertelt over cocaïnemaffia
Correctie 3 december: In een eerdere versie van dit artikel was de naam van de broer van Greg R., Jerry, verkeerd gespeld.