In beeld

I amsterdam-letters nu echt weg

Deze maandag verwijderde de gemeente Amsterdam de iconische rood-witte letters van het Museumplein. De populaire toeristische trekpleister was volgens de gemeenteraad symbool gaan staan voor ‘doorgeslagen individualisme’. Fotograaf Nick Somers documenteerde de laatste weken.

Dit najaar besloot de Amsterdamse gemeenteraad om de rood-witte letters, een populaire toeristische trekpleister, weg te halen van het Museumplein.
Foto Nick Somers
Het voorstel om de letters weg te halen kreeg veel kritiek, maar wel de steun van de meerderheid van de gemeenteraad.
Foto Nick Somers
De letters zijn door "al dat geklauter" helemaal kaal, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. De letters worden opgeknapt en reizen daarna rond, zoals eigenlijk de bedoeling was, zegt een woordvoerder tegen het persbureau.
Foto Nick Somers
De letters werden in 2004 bedacht door het bekende reclamebureau KesselsKramer. Frits Huffnagel, destijds wethouder, lanceerde de campagne.
Foto Nick Somers
Het sneuvelen van de letters zal waarschijnlijk weinig invloed hebben op de stroom van toeristen naar de hoofdstad.
Foto Nick Somers
Vorig jaar werd de stad bezocht door 21 miljoen toeristen, de gemeente gaat uit van 23 miljoen toeristen in 2025.
Foto Nick Somers
Volgens wethouder Udo Kock (Toerisme, D66) waren de letters „symbool geworden voor het massatoerisme en de negatieve effecten daarvan”.
Foto Nick Somers
Sinterklaas ging ook op bezoek bij de letters op 30 november.
Foto Nick Somers
Ondanks het weghalen van de letters blijft 'I amsterdam' het motto van de stad.
Foto Nick Somers
De letters werden maandagochtend om 08.00 uur weggehaald. Binnen een half uur waren ze weg.
Foto Nick Somers
Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat voor een selfie, schrijft persbureau ANP, dat ter plaatse was. "Ik voel me een beetje verdrietig", zei een van hen toen ze de trucks met de letters weg zag rijden.
Foto Nick Somers
De gemeente Amsterdam neemt intussen andere maatregelen tegen het massatoerisme in de stad.
Foto Nick Somers
De toeristenbelasting gaat stijgen. Ook moeten cruiseschepen op termijn uit de stad verdwijnen en wordt er onderzoek gedaan naar een totaalverbod op vakantieverhuur via Airbnb in sommige buurten.
Foto Nick Somers
Na de afbraak van de I amsterdam werden de letters vervangen door de Huh van Pauline Wiersema, die hier poseert bij haar letters,
Foto Nick Somers
De letters mogen tot 14.00 uur blijven staan. Volgens de kunstenares, die de letters voor de Dutch Design Week maakte, wordt de overgang zo wat draaglijker, aldus persbureau ANP.
Foto Nick Somers