Franse pompstations staan droog door ‘gele hesjes’

Demonstranten hebben brandstofdepots bezet. Volgens oliemaatschappij Total zou dat op elf locaties zijn gebeurd.

'Gele hesjes' blokkeerden maandag de weg naar een oliedepot bij Frontignan, in het zuiden van Frankrijk.
'Gele hesjes' blokkeerden maandag de weg naar een oliedepot bij Frontignan, in het zuiden van Frankrijk. Foto Pascal Guyot/AFP

Benzinestations in verschillende delen van Frankrijk staan geheel of gedeeltelijk droog vanwege bezettingen van brandstofdepots door ‘gele hesjes’ die protesteren tegen het regeringsbeleid. Vooral in Bretagne is het op sommige plaatsen moeilijk benzine te vinden, meldt persbureau AFP. Volgens oliemaatschappij Total zouden maandag elf depots bezet zijn.

Terwijl de Franse premier Édouard Philippe maandag op verzoek van president Emmanuel Macron consultaties begonnen is met leiders van de Franse politieke partijen, breidt het verzet zich uit. Na de gewelddadige escalatie van zaterdag in Parijs en in provinciesteden zijn maandag ook zeker honderd middelbare scholen, vooral rond Parijs, geblokkeerd.

De scholieren protesteren tegen onderwijshervormingen en zeggen volgens het ministerie van Onderwijs solidair te zijn met de gele hesjes. Ze eisen het aftreden van Macron. In de Parijse voorstad Aubervilliers liep het protest uit op rellen, waarbij auto’s in brand gingen en een telefoonwinkel geplunderd werd.

Duizenden trucks gestrand

Vooral in het zuiden is nog een groot aantal snelwegen voor vrachtverkeer slecht toegankelijk. Een bezetting op de Frans-Spaanse grens leidde tot files van twintig kilometer. Tussen drieduizend en vierduizend vrachtwagens zijn daar gestrand, veel supermarkten zijn niet bevoorraad. Bij Perpignan is in de nacht van zondag op maandag een tolstation op de snelweg in brand gezet.

De protesten van zaterdag in Parijs hebben volgens burgemeester Anne Hidalgo tussen 3 en 4 miljoen euro schade aan stadsmeubilair geleid. Daarbij heeft ze de kosten van herstel van de Arc de Triomphe, het Franse nationale monument dat geplunderd en beklad werd, niet meegerekend. Volgens de laatste cijfers zijn zaterdag landelijk 682 mensen opgepakt. Zeker 263 mensen raakten gewond. In Parijs, waar bij barricades 112 auto’s in brand gingen, “hebben we sinds mei 1968 niet zulk geweld gezien”, zei Hidalgo eerder.

De transportsector zegt sinds 17 november 400 miljoen euro schade te hebben opgelopen.