Eredivisie

Ajax nadert PSV tot op twee punten, FC Groningen neemt afstand van NAC

Ajax profiteerde zondag volop van de eerste competitienederlaag van PSV, dat later op de middag in Rotterdam verloor van Feyenoord. Met speels gemak won de club uit Amsterdam thuis van ADO Den Haag: 5-1. Het betekende de achtste eredivisiezege op rij voor Ajax. Het verschil met koploper PSV is nu nog maar twee punten.

Ajax viel gevarieerd aan en leidde na 21 minuten al met 2-0, dankzij goals van David Neres en Nicolás Tagliafico. ADO kwam terug tot 2-1 uit een vrije trap van Aaron Meijers, maar nog voor rust tekende Matthijs de Ligt voor 3-1. Donny van de Beek en Kasper Dolberg maakten het karwei na de pauze af: 5-1. „Weer drie punten erbij en we hebben het publiek vermaakt”, sprak een tevreden Ajaxtrainer Erik ten Hag na afloop voor de camera van FOX Sports. Goed nieuws was er ook voor Daley Sinkgraven. Na een lange periode van blessures mocht hij bij Ajax weer eens invallen. Ruim een jaar eerder had hij voor het laatst kunnen spelen.

Heracles vierde

Heracles klom naar de vierde plaats in de eredivisie dankzij een overwinning op VVV-Venlo. Het werd in Almelo 4-1, onder meer dankzij twee doelpunten van Lerin Duarte. Voor Heracles was het de eerste overwinning na een slechte serie met vier nederlagen en een gelijkspel.

Heerenveen won voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd, na drie nederlagen en drie remises. De ploeg van Jan Olde Riekerink versloeg Fortuna Sittard met 3-1, waardoor Heerenveen zich op de negende plaats nestelde.

Onderin nam FC Groningen zondagavond afstand van NAC Breda. Het elftal van trainer Danny Buijs versloeg aan de hand van uitblinker Mimoun Mahi NAC met maar liefst 5-2. Groningen vergrootte de voorsprong op NAC tot vijf punten, maar blijft nog wel zestiende op de ranglijst. NAC heeft nu alleen nog nummer zeventien De Graafschap in het vizier. De club uit Doetinchem verloor van PEC Zwolle (0-2) en heeft twee punten meer. (NRC)