Egypte's grootste moraalridder slaat weer toe tegen actrice in doorschijnende jurk

Wee de Egyptische actrice of zangeres die iets te loslippig of te los gekleed is en de woede opwekt van moraalridder Samir Sabry. Vaak volgen er forse straffen.

De Egyptische actrice Rania Youssef
De Egyptische actrice Rania Youssef Foto Suheil Saleh/AP

De Egyptische actrice Rania Youssef riskeert een celstraf van vijf jaar omdat ze vorige week op het filmfestival van Kairo een doorschijnende jurk droeg waardoor haar benen te zien waren. Drie advocaten hebben tegen de 45-jarige Youssef, in Egypte bekend van tientallen films en tv-series, een klacht ingediend wegens losbandigheid.

Een van de advocaten in de zaak is de beruchte moraalridder Samir Sabry, die al duizenden van dit soort klachten heeft ingediend. Sabry is een fervent aanhanger van president Sisi, en hij heeft in het verleden tientallen zaken aangespannen tegen leden van de nu verboden Moslimbroederschap en andere politieke opposanten.

Lees ook over de Egyptische zangeres Sherine Abdel Wahab die voor de rechter moest verschijnen omdat ze kritiek zou hebben op de kwaliteit van het Nijlwater.

Veel van de zaken die Sabry lanceert, blijven zonder gevolg, zoals de rechtszaak tegen Abla Fahita, een satirisch tv-programma met een pop in de hoofdrol. Maar andere hebben wel degelijk gevolgen. De controversiële Sheik Mizo, een criticus van het religieus instituut Al Azhar, kreeg vijf jaar in een zaak die door Sabry was aangespannen; de auteur Ahmed Naji kreeg twee jaar wegens obsceen geachte passages in een van zijn boeken. Naji werd later vrijgesproken.

Veroordelingen in dit soort zaken worden vaak in hoger beroep ongedaan gemaakt. Zangeres Sherine Abdel-Wahab kreeg in 2017 zes maanden cel omdat zij volgens Sabry de Egyptenaren had beledigd met een grap over hoe je ziek kan worden door het water van de Nijl te drinken. Abdel-Wahab ging in beroep vrijuit, maar zij mocht maandenlang niet in Egypte optreden.

En de Libanese toerist Mona el-Mazbouh zal zich haar bezoek aan Egypte in mei altijd blijven herinneren. El-Mazbouh had een boze video gepubliceerd waarin zij haar beklag deed over de mannen die haar op straat hadden lastiggevallen. Zij werd op de luchthaven gearresteerd en kreeg acht jaar cel. In september werd zij vervroegd vrijgelaten.

De zaak van Rania Youssef komt in januari voor de rechtbank. Zij heeft zich verontschuldigd voor de jurk. „Ik heb waarschijnlijk een misrekening gemaakt toen ik voor deze jurk koos. Het was de eerste keer dat ik hem droeg en ik heb niet beseft hoeveel boosheid hij zou veroorzaken.”