Een op vijf mantelzorgers heeft moeite om rond te komen

Vooral reis- en vervoerskosten kunnen oplopen. Een op de drie mantelzorgers geeft maandelijks meer dan honderd euro uit aan hun zorgtaak.

Zorg- en vervoerskosten worden het meest genoemd door mantelzorgers.
Zorg- en vervoerskosten worden het meest genoemd door mantelzorgers. Foto Roos Koole/ANP

Een op vijf mantelzorgers heeft moeite om financieel rond te komen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Mezzo, een belangenvereniging voor mantelzorgers.

Bijna 80 procent van de mantelzorgers maakt kosten om hun zorgtaak uit te voeren, blijkt uit de enquête die ingevuld werd door drieduizend naastenzorgers. Een op de drie zegt meer dan honderd euro per maand te besteden aan de zorgtaak.

Het meeste geld geven mantelzorgers uit aan reis- en vervoerskosten. Ook telefoonkosten worden veel genoemd. Ruim de helft van de ondervraagden kan de extra kosten zonder problemen dragen, blijkt uit het onderzoek. Anderen moeten er “dingen voor laten” (24 procent), “hebben het krap” (13 procent) of komen vaak geld tekort (6 procent). Hoe groter de financiële krapte, hoe lager de mantelzorgers hun kwaliteit van leven inschatten.

Mantelzorg ligt niet iedereen: ‘Ik wil ook gewoon haar dochter zijn’

‘Onzichtbare kosten’

Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk roept op deze “onzichtbare kosten”, die in geval van langdurige en intensieve zorg op kunnen lopen tot “flinke bedragen”, serieus te nemen: “Als mensen omwille van de hoge (reis)kosten genoodzaakt zijn om niet - of minder - te gaan zorgen, schiet de participatiesamenleving echt zijn doel voorbij.”

Mantelzorg heeft ook effect op de inkomstenkant: bijna een op de drie mantelzorgers geeft aan dat hun zorgtaak effect heeft gehad op hun loopbaan. Mantelzorgers die voor hun kind of partner zorgen, stoppen in bijna een op de tien gevallen met hun werk.