De pil is op, behalve op Marktplaats

Anticonceptietekort De veelgebruikte anticonceptiepil is bij de meeste apotheken niet meer te krijgen. Dat leidt tot steeds meer problemen.

Foto: Toeps

Haar apotheker had haar net voor de tweede keer moeten teleurstellen. En de nood was hoog voor Erin Straat (28), die aan de laatste strip van haar anticonceptiepil was begonnen. „Waarom levert dit niet meer ophef op?”, schreef ze begin november op twitter. Met daaronder een oproep, of er vrouwen waren die nog „een voorraadje microgynon 30 hebben liggen”.

Het duurde niet lang voor iemand haar een berichtje stuurde. Een vrouw, net overgestapt op een spiraal, had nog een paar strips liggen. Onder de Groningse Martinitoren spraken de twee af en kocht Straat de pillen voor een tientje over. Straat: „Ik heb nog even bij mijn vader die huisarts is gecontroleerd of het de goede waren. Maar ik kan nu weer vier maanden vooruit.”

De pil is op. Of althans: de veelgebruikte anticonceptiepil met ethinylestradiol en levonorgestrel, vooral bekend onder de merknamen Microgynon en Stediril, is bij de meeste apotheken niet meer te krijgen. Het tekort speelt al sinds september en levert steeds meer problemen op. In Nederland slikt 43 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar de pil.

Brandbrief

Afgelopen week schreef een verbond van huisartsen, apothekers en vrouwenorganisaties een brandbrief aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). Directe oorzaak van het tekort zijn productieproblemen in de fabrieken waar de pillen worden gemaakt. Maar apothekers en artsen wijzen ook op het voorkeursbeleid van de grote zorgverzekeraars, waardoor alleen de goedkoopste pillen vergoed worden. Voorraden zijn om die reden kwetsbaar. „Het is niet reëel om te verwachten dat er tegen bodemprijzen kwalitatief goede medicijnen beschikbaar blijven voor de Nederlandse patiënt”, schreef de groep aan de minister.

De tekorten kunnen nog enkele weken aanhouden, meldde Bruins vorige week aan de Tweede Kamer. Tot die tijd kunnen vrouwen een andere pil slikken of anticonceptiemiddel gebruiken. Maar niet alle vrouwen willen dat, omdat ze gehecht zijn aan hun ‘eigen pil’ en bang zijn voor bijwerkingen.

De run op de pil zorgt voor opmerkelijke taferelen. Pillen die op Marktplaats.nl worden aangeboden, iets dat het verkoopplatform zelf – tevergeefs – probeert te voorkomen. Apothekers die met wachtlijsten werken.

Lees ook: Van anticonceptie tot lifestyledrug

Sommige apotheken kiezen ervoor de pil te importeren uit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland. Nadeel is dat verzekeraars die – duurdere - pillen niet vergoeden, ook niet aan vrouwen onder de 21 jaar of met een aanvullend pakket. Het was niettemin een oplossing voor Jetske Gravekamp-Dobma (29). Het einde van haar strip naderde, toen haar apotheek in Leiderdorp de Duitse pillen half november binnenkreeg. Voor 16 euro kon ze weer drie maanden vooruit. „De dagen van de week staan er in het Duits op”, zegt Gravekamp. „Maar verder maakt het mij niks uit.”

Huidproblemen

Van het tekort had ze nog niks meegekregen. Maar toen Annika Joffel (36) deze week bij haar apotheek kwam kon ze haar pil opeens niet meer krijgen. Alle apotheken in de omgeving van Purmerend ging ze af. „Ik slik altijd een half jaar door, ook omdat ik anders huidproblemen krijg”, zegt Joffel. „Ik kan niet zomaar even wachten. Dat dit in Nederland kan vind ik echt absurd.” Joffel heeft besloten ze nu dan maar in Duitsland te gaan halen, waar ze vandaag komt en haar ouders wonen.

Voor Jonne Kortmann uit Lelystad was er een makkelijker oplossing. Haar ouders waren net op vakantie in Frankrijk, toen Kortmann zich realiseerde dat haar pil op was. Als arts kon ze eenvoudig een pilrecept uitschrijven en het via Whatsapp naar haar ouders sturen, die vervolgens een doosje bij de plaatselijke apotheek afhaalden. „Ik heb nu nog drie pillen”, zegt Kortmann (36). „Maar gelukkig komen mijn ouders morgen terug van vakantie.”

De tekorten zorgen voor solidariteit.

Lees ook: Mannen willen best zelf aan de pil

Van vrouwen die nog een doosje hebben liggen en een berichtje op Facebook plaatsen. Of vriendinnen, zussen en collega’s die onderling de bestaande voorraad verdelen.

Er is in ieder geval nog één apotheek met nog voldoende vooraad: De Vriendschap in Ter Apel. „Voel je welkom”, schreef de apotheek in Ter Apel vorige week op Facebook. Pillen hadden ze nog „ruim voldoende”, dus ook vrouwen die normaal geen klant bij de apotheek waren werden uitgenodigd langs te komen. Wij zagen dit tekort al lang van te voren aankomen, zegt apotheker Robert Scheper. Storm loopt het nog niet, volgens hem. „Onze voorraad is nog goed op orde.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.