Bijna negentig arrestaties bij actie tegen straatbendes op Haïti

In Port-au-Prince, de hoofdstad van het land, woedt al maanden een bloedige oorlog tussen verschillende straatbendes.

Zwaarbewapende politieagenten tijdens een protest in Port-au-Prince.
Zwaarbewapende politieagenten tijdens een protest in Port-au-Prince. Foto Bahare Khodabande/EPA

De Haïtiaanse politie heeft zondag 88 mensen opgepakt tijdens een grootschalige operatie tegen straatbendes. Onder de arrestanten zouden drie bendeleiders zijn. Dat meldt persbureau AFP maandag op basis van politiewoordvoerder Gay Desrosiers. De politie heeft ook beslag gelegd op 27 machetes, traangasgranaten, munitie en een aantal vuurwapens.

In Port-au-Prince, de hoofdstad van het land, woedt al maanden een bloedige oorlog tussen verschillende zwaarbewapende gangs. Zij zwaaien de scepter in grote delen van de stad. Vooral in de kustregio is het de afgelopen maanden steeds onveiliger geworden, zelfs politiepatrouilles hebben delen van dit gebied moeten verlaten.

Het geweld is moeilijk aan te pakken, omdat de bewoners van Haïti vrezen voor represailles van bendes als zij informatie geven aan de autoriteiten. Toen afgelopen maart een Haïtiaanse fotojournalist verdween tijdens het maken van een reportage over gangs in Port-au-Prince, ontving de politie geen enkele tip.

Lees ook: De Haïtianen rellen om benzine en bestuur

Armste land op westelijk halfrond

Toch roept de politie ook nu burgers op om contact op te nemen als zij informatie hebben over de bendes. Politiewoordvoerder Desrosiers stelt dat de politie pas rust als de straten bendevrij zijn.

“We gaan door met de bevrijding van de gebieden waar deze bandieten de Haïtiaanse bevolking proberen te gijzelen.”

Het is al tijden onrustig op Haïti. De straatarme staat is nog steeds niet hersteld van de verwoestende aardbeving van 2010, waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen. Het land geldt als het armste land op het westelijk halfrond. Ook is er grote politieke instabiliteit sinds het vertrek van premier Jack Guy Lafontant, afgelopen zomer.

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond, gevolgd door de Dominicaanse Republiek.