Anti-migratiepartij Vox winnaar regionale verkiezingen Spanje

De sociaal-democratische regeringspartij PSOE verloor dertien zetels, maar blijft de grootste in de regio.

De partijsecretaris van Vox, Javier Ortega, geeft zondagnacht een overwinningsspeech.
De partijsecretaris van Vox, Javier Ortega, geeft zondagnacht een overwinningsspeech. Foto: Rafa Alcaide/EPA

De rechts-populistische politieke partij Vox is de grootste winnaar van regionale verkiezingen in het Zuid-Spaanse Andalusië. De partij, die onder meer campagne voerde tegen illegale migratie, komt met twaalf zetels het 109-zetels tellende regioparlement in. Dat meldt persbureau AP na het tellen van bijna alle stemmen van de verkiezingen op zondag.

Santiago Abascal, voorzitter van de partij die ook campagne voerde tegen Catalaanse separatisten, bedankte zondagnacht in zijn overwinningstoespraak “de 400.000 Andalusiërs die systematisch zijn beledigd tijdens de campagne”. Hij vervolgt: “Vandaag hebben ze ons de sleutel tot San Telmo [het parlementsgebouw in Sevilla, red.] gegeven om de socialistische corruptie te verdrijven”. Vox won flink meer dan verwacht: de partij zou volgens peilingen op vijf zetels uitkomen.

In Andalusië waren tussentijdse verkiezingen uitgeschreven nadat de coalitie was gesneuveld. De stembusgang wordt gezien als een eerste proef voor de nationale regering van premier Pedro Sánchez en zijn sociaal-democratische partij PSOE die sinds deze zomer aan de macht is. Volgend voorjaar wordt in meer Spaanse regio’s gestemd.

PSOE blijft de grootste politieke partij in het dichtbevolkte Andalusië, maar levert veertien zetels in ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2015. De sociaal-democraten behaalden 33 zetels en daarmee lang geen meerderheid. Als de partij het ook niet lukt een coalitie te vormen, dan verliezen ze voor het eerst in 36 jaar de controle over de regio, meldt AP.

De leider van PSOE in Andalusië, Susana Diaz, zegt tegen het persbureau:

“Ondanks het winnen van de verkiezingen is het een trieste nacht voor de partij. Links heeft echt terrein verloren. Maar het ergste is dat extreem-rechts, een fenomeen dat in de rest van Europa voorkomt, ook hier gearriveerd is.”

Partido Popular, de tweede partij in de regio, verloor zeven zetels en eindigt op 26.