Opinie

Alle lokale bestuurders hebben een journalist als Mark Hoogstad nodig

Lokale journalistiek Als de burger niet via de pers kan meekijken in de politieke keuken, schaadt dat de democratie, schrijven drie Rotterdamse (oud-)politici.

Spoeddebat van de Rotterdamse gemeenteraad door een bestuurscrisis na de overstap van Leefbaar-raadslid Mo Anfal naar de partij Nida in 2017.
Spoeddebat van de Rotterdamse gemeenteraad door een bestuurscrisis na de overstap van Leefbaar-raadslid Mo Anfal naar de partij Nida in 2017. Foto Jerry Lampen/ANP

Bijna anderhalf jaar geleden verliet Mark Hoogstad het Rotterdams Dagblad, onderdeel van het AD, vanwege de toenemende focus op „snel nieuws” ten koste van diepgravende beschouwingen en onderzoeken, waar hij steeds minder ruimte voor kreeg. Vorige week – 27 november – is Mark op 48-jarige leeftijd overleden.

De vrije journalistiek staat wereldwijd onder druk. Overal ter wereld worden journalisten tegengewerkt, verdacht gemaakt, beschuldigd van verraad en opgesloten of zijn hun leven niet langer zeker. In steeds meer delen van de wereld is geen vrije pers meer toegestaan, wordt er niet meer toegelaten of het onmogelijk gemaakt er onderzoek te doen.

Lees ook: Mark Hoogstad (1970-2018): loyaal, vasthoudend en vol branie

In het verre buitenland maar ook in Nederland maakt de journalistiek moeilijke tijden door. Hier niet gedicteerd door potentaten, maar door het nieuwe bedrijfsmodel. Onder druk van het internet wordt nieuws in steeds kleinere, hap- en slikbare brokjes geserveerd. Zoals Mark Hoogstad in juni schreef op Villa Media, website over journalistiek : „Een doorwrocht en dus tijdrovend (!) stuk over de politieke machinaties achter de schermen van het Rotterdamse stadhuis verliest het vandaag de dag op internet glansrijk van een kek filmpje, dat de eerste de beste stagiair met zijn of haar smartphone heeft gemaakt van een zwerver die zijn broek laat zakken op de Coolsingel. Veel meer hits, veel meer traffic, veel meer lachende gezichten in de hoofdredacties.”

De vrije pers onderzoekt corruptie en doofpotten, zij legt onethisch gedrag bloot en houdt de politiek verantwoordelijk voor ondeugdelijke politieke processen.

Niets minder dan de rechtmatigheid van onze democratie staat op het spel, wanneer de burger niet in de politieke keuken kan kijken. De aanwezigheid van kwalitatief hoogstaande nationale en lokale pers dwingt politici zorgvuldig en in het belang van de burger te handelen.

Lees ook: Politici, investeer eens wat meer in lokale journalistiek

Met de groeiende macht en verantwoordelijkheid van lokale overheden in Nederland, groeit ook het belang van lokale journalistiek. Daar is geld voor nodig en ons aller aandacht, zodat de serieuze kranten ruimte kunnen blijven bieden aan goede onderzoeksjournalisten. Niet alleen Rotterdam, elk lokaal bestuur heeft een journalist als Mark Hoogstad nodig.

Iedereen op het Rotterdamse stadhuis heeft het wel eens aan de stok gehad met Mark Hoogstad. Hij was lastig, brutaal soms, hij stelde moeilijke vragen, maar haalde op welke manier dan ook wel de onderste steen boven. En wanneer de gemoederen op het stadhuis hoog waren opgelopen, sloeg je de volgende ochtend met spanning het AD/RD open om te zien wat Hoogstad er van vond.

Hoogstad was als journalistiek commentator van de Rotterdamse politiek bijna altijd aanwezig op het Rotterdamse stadhuis. De binnentuin van het stadhuis, het informele hart van de Rotterdamse politiek, was zijn werkterrein. Het zal er nooit meer hetzelfde zijn. Een gat is geslagen. Hij wordt gemist.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.