’20 procent verkeersborden kan weg’

De borden zijn overbodig en zorgen vaak zelfs voor verwarrende en onveilige verkeerssituaties.

Foto Koen van Weel/ANP

Circa 600.000 van de drie miljoen verkeersborden die Nederland rijk is, zijn overbodig en kunnen worden weggehaald. Sterker nog, veel van de overtollige borden verslechteren de verkeersveiligheid in plaats van die te bevorderen. Dat stellen Veilig Verkeer Nederland (VVN), CROW en de HR Groep maandag in De Telegraaf.

Volgens de verkeersorganisaties gaat het om onnodige herhalingen of wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een omleiding die inmiddels al is opgeheven. Die overvloed aan borden is niet onschuldig, maar kan weggebruikers verwarren en afleiden, zegt Rob Stomphorst van VVN in De Telegraaf:

“Het is duidelijk dat wegbeheerders maar borden blijven plaatsen om weggebruikers op van alles en nog wat te attenderen of te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Maar inmiddels is die automobilist, fietser of motorrijder zo druk om alle borden in zich op te nemen, dat hij daardoor minder let op andere weggebruikers. Dan schiet je je doel natuurlijk voorbij, want in plaats van veiliger maak je het juist gevaarlijker.”

Rijkswaterstaat

Verkeersbordendeskundige John Boender zegt in de krant dat het aan beheerders als Rijkswaterstaat, de gemeenten en de provincies is om geplaatste borden vaker onder de loep te nemen en te bepalen welke weg kunnen. Daarvoor moeten zij experts in de arm nemen. Boender roept ook op om onofficiële, vaak komisch bedoelde borden van de weg te weren. Dat zijn bijvoorbeeld borden met teksten als ‘kijk uit voor overstekende obers’ of ‘overstekende dove kat’.

Rijkswaterstaat zegt de oproep ter harte te zullen nemen. “Borden moeten je helpen in plaats van dat ze je afleiden”, verklaarde een woordvoerder tegenover De Telegraaf. “Het kan dan ook geen kwaad nog eens te kijken of we op de goede weg zijn”.

Lees ook: Waarschuwen dat je fiets weg moet kan niet duidelijk genoeg