VN onderzoeken meldingen van verkrachting Zuid-Soedan

Artsen Zonder Grenzen maakte eerder in het weekend melding van een grote toename van het aantal verkrachtingsslachtoffers dat zich heeft gemeld voor medische hulp.

Vrouwen in een opvangkamp voor vluchtelingen dragen voedselpakketten.
Vrouwen in een opvangkamp voor vluchtelingen dragen voedselpakketten. Foto Andrea Campeanu/Reuters

De Verenigde Naties laten onderzoek doen naar wijdverbreide verkrachtingen in Zuid-Soedan. In twee weken tijd werden 125 vrouwen en meisjes tijdens voedseluitdelingen in en rond de stad Bentiu aangevallen. Dat hebben de VN zondag bevestigd.

Eerder deze week maakte de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) melding van een grote toename in het aantal klachten over seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting in het gebied. De 125 vrouwen waren naar AZG gekomen voor medische hulp. De non-gouvernementele organisatie heeft dat aantal zelf bijgesteld naar 157. Zaterdag zei AZG tegen NRC dat het niet kan inschatten om hoeveel vrouwen het in totaal gaat, omdat er ook slachtoffers zijn die zich niet melden.

Lees ook: het interview met Sir Mark Lowcock, de VN-coördinator voor noodhulp

De vrouwen waren te voet onderweg naar de noordelijk gelegen stad en werden langs de weg aangevallen. Ze werden ook met stokken geslagen en beroofd. Wie de daders waren, is nog onduidelijk: het waren jonge mannen, sommige in militaire uniforms. Volgens de leiding van de VN-missie UNMISS “hadden de gewelddadige aanvallen plaats in een gebied dat onder toezicht staat van de overheid”. Er zouden extra vredestroepen naar het gebied zijn gestuurd om de plekken waar voedsel wordt uitgedeeld beter te beveiligen.

Gewapende groepen tot orde geroepen

Mensenrechtenonderzoekers van de VN zijn naar de troepen en de slachtoffers afgereisd. De VN riepen zondag ook de leiding van aanwezige conflictgroepen - het nationale leger en rebellengroepen - op om “de discipline binnen hun troepen te waarborgen, zodat geen van hun soldaten zich schuldig maken aan crimineel gedrag”.

In september van dit jaar sloten de strijdende partijen in Zuid-Soedan, na vijf jaar geweld, een vredesakkoord. Een conflict tussen president Salva Kiir en zijn toenmalige vicepresident Riek Machar liep in de tussenliggende jaren uit op een burgeroorlog.

Over het vredesakkoord in Zuid-Soedan: Deze vrede heeft kans van slagen

Het is niet voor het eerst dat de strijdende partijen ervan worden beschuldigd burgers te hebben vermoord, verkracht of gemarteld. Hulporganisaties in Zuid-Soedan wijzen erop dat honger in het conflict werd gebruikt als wapen, door schaarste te creëren.