Tijuana sluit migrantenkamp bij grens VS vanwege slechte hygiëne

Na zorgen over overbezetting en de hygiëne is het tentenkamp bij een sportcomplex nabij de Mexicaans-Amerikaanse grens gesloten. De migranten worden in een oude concerthal ondergebracht.

Migranten rapen hun bezittingen bij elkaar en wachten om verplaatst te worden naar hun nieuwe onderkomen.
Migranten rapen hun bezittingen bij elkaar en wachten om verplaatst te worden naar hun nieuwe onderkomen. Foto Alkis Konstantinidis/Reuters

De migrantenopvang in en rondom een sportcomplex in de Mexicaanse stad Tijuana is zaterdag gesloten vanwege “slechte hygiëne”. Dat stelt een woordvoerder van Tijuana, aldus persbureau AP. Er waren zo’n 6.000 migranten ondergebracht die onderweg zijn naar de Verenigde Staten.

Er werd al langer zorg geuit over de omstandigheden in het tentenkamp. Er woonden dubbel zo veel mensen dan oorspronkelijk was gepland, en hierdoor nam de kans op infecties toe. Ook was het terrein tot een modderpoel verworden na zware regenval. De migranten, die onderweg zijn naar de Verenigde Staten, zijn verplaatst naar een oude concerthal die zuidelijker van de grens ligt.

Bekijk ook deze beeldserie: In Tijuana wachten migranten in uitpuilend sportcomplex op hun beurt.

Maanden wachten voor asielaanvraag

De duizenden migranten belandden in Tijuana door mee te lopen in de ‘migrantenkaravaan’ die de afgelopen twee maanden het nieuws haalde. De Amerikaanse president tweette er waarschuwingen over tijdens de Congresverkiezingen, begin november. Dagelijks mogen zo’n honderd mensen een asielaanvraag doen bij de Verenigde Staten, de mensen in de opvang wachten dus tot het hun beurt is. Dit kan maanden duren. De migranten komen hoofdzakelijk uit Honduras, El Salvador en Nicaragua.

De burgemeester van Tijuana sprak twee weken terug al van een “humanitaire crisis” door de grote groep Zuid-Amerikanen die in zijn stad bivakkeert. Hij vroeg toen de Verenigde Naties om hulp.

Zaterdag is in Mexico een nieuwe regering aangetreden. Deze wil dat de VS 1,5 miljard dollar aan Mexico gaat betalen om het centraal-Amerikaanse land te compenseren voor Trumps ‘Blijf in Mexico’-beleid.