Tienduizenden demonstranten in Europa aan vooravond VN-klimaattop

Er werden grote demonstraties gehouden in meerdere steden in Duitsland. In Brussel gingen zondag 65.000 mensen de straat op.

Deelnemers aan de klimaatmars die zondag in Brussel werd gehouden: 'Red onze planeet, red onze toekomst'.
Deelnemers aan de klimaatmars die zondag in Brussel werd gehouden: 'Red onze planeet, red onze toekomst'. Foto Nicolas Maeterlinck/ AFP

Tienduizenden demonstranten hebben zondag in Brussel de Belgische en andere overheden opgeroepen “het klimaat te redden”. Ze namen deel aan een actie voorafgaand aan de klimaattop van de Verenigde Naties, die zondag is begonnen in Polen.

Naar schatting deden zo’n 65.000 burgers mee aan de klimaatmars door de Belgische hoofdstad. Dat liet de politie weten aan Belgische media. Deelnemers liepen van het Noordstation naar het Jubelpark, de wijk waar veel gebouwen van de Europese Unie staan. Premier Charles Michel prees het vreedzame activisme van de demonstranten. Hij beloofde de internationaal gestelde “ambitieuze doelen” voor het tegengaan van klimaatverandering te verdedigen tijdens de VN-klimaattop.

24ste Klimaattop

In Katowice zijn de komende twee weken de vertegenwoordigers van zo’n tweehonderd landen bij elkaar. Het is de 24ste klimaattop, drie jaar na de vergadering in Parijs (de 21ste top). De bijeenkomst wordt gezien als een test. Het moet duidelijk worden in hoeverre de aangesloten landen bereid zijn om concrete maatregelen te nemen om de klimaatdoelen te halen en de mondiale opwarming onder de 2 graden Celsius te houden. Uit het klimaatakkoord dat drie jaar geleden werd gesloten zijn er nog afspraken die nog meer vorm moeten krijgen. De landen moeten het bijvoorbeeld eens worden over de registratie en rapportage van broeikasgasuitstoot per land.

Lees ook: Klimaattop in Katowice: elk land zijn eigen smoes

In een openingsverklaring van het congres verwees klimaat-directeur Patricia Espinosa van de VN naar de urgentie van nieuwe maatregelen. In een jaar waarin temperatuurrecords werden gemeten en meerdere grote natuurrampen zich voordeden, “toont die realiteit ons dat we veel meer moeten doen”, zei ze zondag,

Meerdere protestacties

In meerdere Europese steden waren er protestacties voorafgaand aan de klimaattop. De activisten die zondag een mars hielden in Brussel, riepen de overheden op om de opwarming te beperken tot 1,5 graden. Zaterdag kwamen in totaal 36.000 mensen bijeen in Keulen en Berlijn, waar ze demonstreerden tegen het gebruik van steen- en bruinkool. In Duitsland wordt nog altijd een groot deel van de elektriciteit opgewekt door bruinkool te stoken. In oktober hielden activisten grootschalige acties in Noordrijn-Westfalen, om het Hambacherbos te beschermen tegen het kappen voor de winning van bruinkool.

Bekijk meer beelden van demonstraties in Brussel (zondag) en Berlijn en Keulen (zaterdag):