‘Schade Arc de Triomphe kan oplopen tot tonnen’

Het monument raakte bij protesten van de ‘gele hesjes’ zaterdag zwaar beschadigd. Zondag kwam het tot een spoedoverleg tussen Macron en zijn ministers.

Foto Stephane Mahe/Reuters

De schade die afgelopen weekend is toegebracht aan het monumentale Arc de Triomphe in Parijs, kan oplopen tot enkele tonnen of zelfs tot een miljoen. Dat heeft Philippe Bélaval, voorzitter van het Franse Monumentencentrum, zondag tegen de Franse krant Le Figaro gezegd. Bij massademonstraties van de ‘gele hesjes’ werd de wereldberoemde boog, zaterdag ‘het epicentrum’ van de rellen, onder meer met graffiti bespoten.

Zondag bracht president Emmanuel Macron samen met de minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, een bezoek aan de hoofdstad, waarbij hij onder andere de schade aan het befaamde bouwwerk inspecteerde. Met name het Graf van de Onbekende Soldaat onder de boog en het beeld van ‘Marianne’ zijn erg beschadigd, concludeerde Bélaval. Ook werd een marmeren beeld van Napoleon onthoofd.

Het momument blijft de komende dagen gesloten om de schade te herstellen, bericht Le Figaro. Pogingen van schoonmaakploegen om de graffiti te verwijderen - met onder meer de leus ‘De gele hesjes zullen overwinnen’ - zijn sinds zaterdagnacht al gaande. De politie heeft DNA-materiaal afgenomen van de Arc in de hoop de vandalisten te kunnen opsporen.

Op Twitter deelde Bélaval beelden van de ravage:

Diesel

Zondag kwam het tot een spoedoverleg tussen Macron en zijn ministers maar tot een noodverordering - waarover dit weekend wel werd gespeculeerd - kwam het uiteindelijk niet. Wel bracht de president een verklaring naar buiten over hoe de politiek voorlopig reageert op de onvrede. Zo heeft Macron premier Édouard Philippe gevraagd om met de leiders van de grootste Franse politieke partijen en vertegenwoordigers van de hesjes rond de tafel te gaan.

Lees ook: Franse politiek machteloos tegenover ongrijpbaar verzet van ‘gele hesjes’

De onvrede in Frankrijk houdt al bijna twee weken aan. Zaterdag kwam dat tot een kookpunt met rellen in onder andere het centrum van Parijs. Tal van auto’s werden in de brand gestoken en volgens de politie werden in de hoofdstad ruim vierhonderd mensen gearresteerd. Nog eens 133 mensen raakten gewond, onder wie agenten. Dit weekend viel er in de hoofdstad één dode door een auto-ongeluk bij een blokkade.

Door heel Frankrijk waren naar schatting zaterdag 140.000 mensen op de been, meldt persbureau AFP. Het gaat om de hevigste protesten in zeker vijftig jaar. Wat begon als verzet tegen de sterk toegenomen prijs van diesel, mondde uit in algehele onvrede over de overheid en de stijgende prijzen in Frankrijk.