Reportage

Premier Rutte: ‘Die zetel in de G20 geeft enorme kansen’

Rutte op de G20 Nederland was speciale gast op de G20. Veel leiders wilden Ruttes visie op de Brexit.

De Argentijnse president Macri heet premier Mark Rutte welkom op de G20-top in Buenos Aires.
De Argentijnse president Macri heet premier Mark Rutte welkom op de G20-top in Buenos Aires. Foto Ricardo Mazalan

In de wandelgangen van Costa Salguero, het zwaar beveiligde vergadercentrum buiten Buenos Aires waar de G20 plaatsvindt, wordt premier Mark Rutte plotseling staande gehouden. „U bent de premier van Nederland”, zeggen twee Argentijnse medewerksters enthousiast. „U heeft een stuk voor het G20- tijdschrift geschreven, mogen we met u op de foto?” Rutte gaat er rustig voor poseren, het artikel opengevouwen voor zich, en dan lachend met de twee vrouwen voor de camera.

De Nederlandse aanwezigheid op de G20 – Rutte is er als speciale gast op uitnodiging van de Argentijnse president en gastheer Mauricio Macri – is volgens de premier zeer zinvol.

Achter de schermen kun je veel doen

Mark Rutte premier

Twee dagen lang voert hij plenaire vergaderingen en bilaterale gesprekken met leiders van uiteenlopende landen zoals de Verenigde Staten, India, Zuid-Afrika, Australië, Chili en Turkije. Er kan, volgens Rutte, bij zo’n top van alles achter de schermen worden gedaan. „Die zetel in de G20 geeft enorme kansen. Je kunt relaties aanhalen, spanningen oplossen, elkaar op de hoogte houden over ontwikkelingen. De Brexit bijvoorbeeld leeft internationaal. Veel leiders wilden mijn visie weten over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU en wat ze straks kunnen verwachten. Door de Brexit zijn wij straks binnen de EU de vijfde economie. Er wordt bijvoorbeeld door landen als Amerika toch naar groeicijfers gekeken en we groeien twee keer zo snel als Frankrijk, Duitsland en België, en we hebben een omvang van de economie van 800 miljard.”

Daarbij, benadrukt Rutte, is Nederland binnen Europa het land dat het meest transatlantisch georiënteerd is. „Dat maakt ons voor bijvoorbeeld de VS een interessante en potentiële handelspartner na de Brexit, zo bleek uit gesprekken met Trump.”

Lees ook: De wereld bleef in gesprek op de G20 - en dat is al heel wat

Banden met Turkije

Tijdens een gesprek met de Turkse president Erdogan werd geprobeerd de lucht te klaren na de spanningen tussen Nederland en Turkije van maart 2017. Beide landen zijn als handelspartners belangrijk voor elkaar, zegt Rutte. Eerder werden ambassadeurs alweer uitgewisseld.

„We gaan het niet eens worden over wat er destijds heeft plaatsgevonden rondom de komst van de Turkse minister van Familiezaken naar Nederland en haar pogingen om in ons land campagne voor het Turkse referendum te voeren. Wij zien de Turks-Nederlandse gemeenschap als Nederlanders en ik heb bij Erdogan aangedrongen op maximale transparantie, ook rondom zijn plannen voor het opzetten van zondagsscholen in ons land. Of Turkije zich er iets van aantrekt zal nu moeten blijken, ook of het vertrouwen weer helemaal terugkomt.”

Correctie (maandag 3 december 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond „Turkse minister van Buitenlandse Zaken” waar dat „Turkse minister van Familiezaken” moest zijn. Premier Rutte is daarbij verkeerd geciteerd.