Politie Israël vraagt opnieuw om vervolging Netanyahu

De Israëlische politie ziet in één van de corruptieonderzoeken naar de premier genoeg aanknopingspunten voor een aanklacht. En dat is niet voor het eerst.

Premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sara vorige week in Jeruzalem.
Premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sara vorige week in Jeruzalem. Foto Gali Tibbon/AFP

De Israëlische politie heeft officieel aangegeven genoeg gronden te zien om premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sara aan te klagen voor omkoping en andere vormen van corruptie. Dat melden verschillende internationale media, waaronder het Israëlische dagblad Haaretz. Het is de derde keer dat de Israëlische politie die aanbeveling doet. Het is nu aan de Israëlische procureur-generaal om te besluiten over een eventuele vervolging.

Premier Netanyahu raakt in problemen nu justitie hem achtervolgt met diverse zaken. Maar aan opstappen denkt hij niet.

De premier zou als minister van Communicatie - hij had tussen 2014 en 2017 een dubbelrol in het kabinet - telecomgigant Bezeq hebben bevoordeeld in ruil voor gunstige berichtgeving over hemzelf op de populaire nieuwssite Walla, gerund door het bedrijf.

Intensieve bemoeienis

Volgens Haaretz bemoeiden Netanyahu en zijn staf zich intensief met wat er op Walla verscheen, niet zelden op dagelijkse basis. In februari werden vier topmensen van Bezeq gearresteerd, evenals twee voormalig medewerkers van de premier. Eén van hen wierp zich in februari op als kroongetuige.

Netanyahu zelf vindt dat de media in Israël al tijden bezig zijn met een ‘heksenjacht’ tegen hem en zijn gezin. De premier reageerde zondagochtend ook direct en schreef in een tweetal tweets dat de beschuldigingen aan zijn adres geen juridische basis hebben.

“Ik ben ervan overtuigd dat de onderzoekers dezelfde conclusie zullen trekken. Er was en er is niets aan de hand.”

Deze zogeheten ‘zaak 4.000’ is één van de vier corruptieonderzoeken die de Israëlische justitie naar Netanyahu voert. De andere drie (1.000, 2.000 en 3.000) draaien onder meer om het aannemen van steekpenningen, en beïnvloeding van het landelijke dagblad Yedioth Ahronoth. Daar zou hij hebben geprobeerd zich te bemoeien met de aanstelling van verslaggevers en redacteuren.

Ook Sara Netanyahu is omstreden. Zij zou meer dan 87.000 euro uit de staatskas hebben gehaald voor copieuze maaltijden in de premierswoning van haar man.