Nuis en Herlings voor het eerst genomineerd voor Sportman van het Jaar

De derde genomineerde, Epke Zonderland, won de prijs al vier keer eerder. Er zijn vier vrouwen genomineerd voor het ‘topjaar’ 2018: Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Motorcrosser Jeffrey Herlings.
Motorcrosser Jeffrey Herlings. Foto Koen Verheijden/ANP

Het NOC*NSF heeft zondagavond de genomineerden bekendgemaakt voor de titels van Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

Bij de mannen zijn schaatser Kjeld Nuis (twee keer goud op de Olympische Winterspelen) en motorcrosser Jeffrey Herlings (eerste Nederlander die het wereldkampioenschap in de MXGP won) voor het eerst genomineerd. “Het lijkt me heel goed voor de motorcross”, zei Herlings over zijn nominatie. Epke Zonderland (wereldkampioen turnen) maakt opnieuw kans op de titel, die hij al vier keer eerder won.

Voor de titel Sportvrouw van 2018 zijn vier sporters genomineerd. Het gaat om twee wielrensters: Anna van der Breggen (winst bij de voorjaarsklassiekers en een wereldtitel op de weg) en Annemiek van Vleuten (beste in de Giro Rosa en La Course). Ook de shorttracksters Jorien ter Mors (goud op de Olympische Spelen) en Suzanne Schulting (het eerste Nederlandse goud) maken kans op de prijs.

“Bij de vrouwen was de keus heel lastig. We zijn mondiaal zo goed”, aldus Bas van de Goor, voorzitter van de ‘vakjury’ bij de bekendmaking in het programma Studio Sport.

De titels Sportman en Sportvrouw van het jaar worden op 19 december uitgereikt tijdens het Sportgala. De ‘longlist’ van genomineerden, opgesteld door de NOC*NSF en de NOS, werd in november bekendgemaakt. Tijdens het gala worden ook de beste paralympische sporter, sportploeg, coach en het talent van het jaar uitgeroepen. Sporters en coaches brengen hun stem uit op collega’s.

Lees ook deze portretten van de genomineerde individuele sporters voor de titel van sporter (m/v) van het jaar 2018:

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.