Nog ‘maar’ 25 mensen vermist na hevige bosbranden Californië

Het aantal vermisten werd flink hoger ingeschat, onder andere vanwege de gebrekkige registratie van personen. Een degelijk bevolkingsregister ontbreekt.

Een plaatsvervangend sheriff kijkt naar wat de overblijfselen van een woning zijn. De foto werd genomen in het stadje Paradise.
Een plaatsvervangend sheriff kijkt naar wat de overblijfselen van een woning zijn. De foto werd genomen in het stadje Paradise. Foto John Locher/AP Photo

Het aantal vermiste personen bij de bosbranden in Californië is zondag bijgesteld naar 25. Dat meldt persbureau AP. Het is een groot contrast met twee weken geleden, toen de autoriteiten van de Amerikaanse staat nog van zo’n 1.300 vermisten uitgingen. Nu blijkt dat zij nog in leven waren, maar niet hadden gemeld dat zij veilig waren.

Zaterdag werd het aantal al bijgesteld naar ongeveer vijftig vermiste personen. Het is lastig om het overzicht te bewaren in de chaos die ontstond nadat begin november bij hevige bosbranden duizenden op de vlucht hadden gejaagd. Zeker 88 mensen kwamen uiteindelijk bij de branden om het leven, die daarmee de dodelijkste in jaren zijn. Dat het aantal vermisten zo hoog werd ingeschat, heeft ook te maken met de slordige registratie van personen. Een vast bevolkingsregister ontbreekt doordat inwoners zich niet inschrijven bij hun gemeente. Bovendien dubbelden sommige namen op de lijst van vermisten.

Lees ook: Californië: het perfecte recept voor bosbranden

Noodnummers

Bij noodsituaties wordt inwoners van steden gevraagd om een telefoonnummer, maar het blijft bij die registratie onduidelijk hoeveel mensen een huishouden telt. Zodra familie en vrienden bij een ramp geen contact kunnen maken, wordt een naam bijgeschreven op de lijst van vermisten. Die status wordt pas gewijzigd als de autoriteiten erin geslaagd zijn iemand op te sporen.

Voor een deel van de getroffen gebieden zijn de evacuatie-instructies inmiddels opgeheven. Verkeer mag Paradise, ten noordoosten van San Francisco, voorlopig alleen nog niet in. Het stadje telde voorheen 27.000 inwoners en werd hevig getroffen door het vuur, dat zowel woningen als scholen en ziekenhuizen verwoestte. Door de aanhoudende droogte gecombineerd met harde wind kon het vuur zich aan de westkust razendsnel verspreiden.

Er woedden meerdere branden in Californië, de meest noordelijke werd ‘Camp Fire’ genoemd. De brand verwoestte bijna 14.000 huizen in Paradise. Eind november werden de autoriteiten de brand meester.