Nederland speelt ook in EK-kwalificatie tegen Duitsland

Nederland is groepshoofd in poule C van het kwalificatietoernooi. Behalve Duitsland wachten Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland.

Memphis Depay maakte vorige maand in Rotterdam de 2-0 tegen Frankrijk.
Memphis Depay maakte vorige maand in Rotterdam de 2-0 tegen Frankrijk. Foto Koen van Weel/ANP

Het Nederlands elftal speelt in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2020 opnieuw tegen Duitsland. Dat is zondagmiddag in Dublin per loting bepaald. In Poule C wachten ook twee wedstrijden tegen Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland.

De wedstrijden tegen Duitsland worden de tweede krachtmeting in korte tijd. In de Nations League won Oranje in augustus thuis met 3-0. In Gelsenkirchen werd vorige maand met 2-2 gelijkgespeeld waardoor het Nederlands elftal de groep, waar verder ook Frankrijk in uitkwam, won. Door die winst was de ploeg van Ronald Koeman groepshoofd bij de loting van zondagmiddag, en worden sterke landen zoals België, Engeland, Frankrijk en Spanje ontlopen. Met Duitsland treft het Nederlands elftal de sterkst mogelijke tegenstander die geloot kon worden.

Nederland doet er weer toe in het Europese voetbal. Hoe de loserpraat verstomde rond Oranje.

Play-offs

Door de winst in die Nations League is Oranje hoe dan ook zeker van een plaats in de play-offs. Dat betekent een extra kans op kwalificatie voor het EK, mocht Oranje er langs de reguliere weg niet in slagen. De reguliere weg betekent eerste of tweede worden in de kwalificatiepoule: de beste twee landen van elke groep kwalificeren zich automatisch. In Dublin werden in totaal tien poules gevormd: vijf met vijf landen, en vijf met zes.

Tekst loopt door onder de tweet.

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2020 The route to #EURO2020 has been mapped out! 🗺️ Which are the 3 toughest groups? https://t.co/fzP8mReLn9

20 gastheren

De opzet van het EK voetbal in 2020 is anders dan voorheen. Waar de editie van 2016 nog in zijn geheel in Frankrijk werd afgewerkt, wordt het EK van 2020 in twintig verschillende landen gespeeld. Dat is overigens éénmalig, en wel vanwege het zestigjarig bestaan van het toernooi.

Amsterdam is met de Johan Cruijff Arena één van de gaststeden. Mede-organisatie betekent overigens niet automatisch dat het Nederlands elftal ook meedoet aan het toernooi. Er worden drie groepsduels en één achtste finale gespeeld in Amsterdam. De halve finales en de finale van het EK 2020 zijn alle drie in het Wembley-stadion in Londen.