Leiders protesten tegen Asia Bibi aangeklaagd voor terrorisme

De radicale partij Tehreek-e-Labaik Pakistan riep aanhangers op tot protest, nadat de christelijke Asia Bibi werd vrijgesproken van het beledigen van de profeet Mohammed.

TLP-leider Khadim Hussain Rizvi vorige maand op een persconferentie.
TLP-leider Khadim Hussain Rizvi vorige maand op een persconferentie. Foto Arif Ali/AFP

In Pakistan zijn vier hooggeplaatste leiders van de radicale partij Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) aangeklaagd voor terrorisme en verraad. Dat meldt Al Jazeera.

Partijleider Khadim Hussain Rizvi, twee weken geleden samen met zo’n driehonderd aanhangers opgepakt, is één van hen. Rizvi en consorten zijn zaterdag aangeklaagd voor opruiing. TLP wordt gezien als de aanstichter van de nationale protesten tegen de vrijspraak van Asia Bibi, een christelijke vrouw die eerder de doodstraf had gekregen voor godslastering.

TLP was deze zomer ook de drijvende kracht achter massale protesten tegen een door Geert Wilders georganiseerde cartoonwedstrijd: ‘Blasfemie zit veel Pakistanen hoog’.

Protesten

Sinds het uitbreken van het geweld zijn in Pakistan meer dan 3.000 mensen aangehouden. “Voor het vernielen van vastgoed, brandstichting en misdragen tegenover vrouwen”, zei de Pakistaanse minister van Informatie, Fawad Chaudhry, tegen verslaggevers. Wanneer de beklaagden worden veroordeeld, riskeren ze volgens de terrorismewetten in Pakistan een levenslange gevangenisstraf.

Het hooggerechtshof in Islamabad vernietigde eind oktober het doodsvonnis voor Asia Bibi (53), die in 2010 de profeet Mohammed beledigd zou hebben beledigd. Sinds ze gratie kreeg is het onduidelijk waar Asia Bibi zich bevindt. Er hebben geruchten de ronde gedaan dat ze na haar vrijlating in een vliegtuig naar Nederland was gestapt, maar die zijn nooit bevestigd. Van haar adovcaat Saif-ul-Malook is wel bekend dat hij naar Nederland is gevlucht.