Helaas Duitsland, verder ‘prima’ loting

EK-kwalificatie Tijdens de kwalificatie voor het EK in 2020 treft Nederland in groep C als sterkste tegenstander Duitsland, dat ook in de Nations League al in dezelfde groep zat. Maar een tweede plaats volstaat.

Bondscoach Ronald Koeman (rechts), hier tijdens een training van Oranje in november voor het duel met Duitsland in de Nations League, kan leven met de EK-loting.
Bondscoach Ronald Koeman (rechts), hier tijdens een training van Oranje in november voor het duel met Duitsland in de Nations League, kan leven met de EK-loting. Foto Patrik Stollarz/ AFP

Op papier ziet de route naar het EK in 2020 er natuurlijk best aardig uit. Behalve dan die ene tegenstander. Duitsland. Wéér Duitsland.

Alsof de strijd tussen de buurlanden én rivalen in de Nations League nog niet genoeg was, kwam uitgerekend de ploeg van bondscoach Joachim Löw tevoorschijn uit het balletje dat de Ierse voetbalvedette Robby Keane zondag uit het glazen schaaltje voor zijn neus griste. Zul je altijd zien. Heeft Nederland 10 procent kans om een Angstgegner te loten, gebeurt het ook nog.

Volgende balletje: Noord-Ierland. Best een prettige opponent. Vooral omdat Oranje daarmee de heksenketels in Turkije en Servië – twee andere landen uit pot 3 – heeft ontlopen. Mits Will Grigg niet swingt op de klanken van zijn eigen evergreen, zou het huidige Oranje weinig te vrezen hoeven hebben van een land dat pas één keer aan een EK deelnam.

Estland? Een bescheiden voetballand zonder wereldsterren. Topschutter aller tijden: Andres Oper, voormalig goaltjesdief van Roda JC en ADO Den Haag, die tot zijn voetbalpensioen speelde voor middenmoters op Cyprus. Een clash in de koude Estse wintermaanden. Drie punten een vanzelfsprekendheid? In 2013 voorkwam Robin van Persie in de slotminuut een gênante nederlaag in Tallinn (2-2).

Tot slot, wederom Wit-Rusland, net als in 2017. Daar winnen is geen koud kunstje. En het is een misverstand om te denken dat het ooit wel zo was. Denk aan Sergej Gerasimets die het grote Oranje in 1995 in Minsk velde. Had ook niemand verwacht.

Mislukte campagnes

Dit hadden zomaar enkele notities kunnen zijn die Ronald Koeman zondag in Dublin optekende bij de loting voor de kwalificatie voor het EK in 2020. Omringd door bondscoaches en bestuurders van alle 55 aangesloten bonden binnen de UEFA, zal zijn gemoedsstemming op en neer gegolfd zijn bij het bekend worden van de vier opponenten van het Nederlands elftal.

Over elk land valt veel te zeggen – van klinkende cijfers en hoopvol stemmende statistieken tot vervelende ervaringen of angstige voorgevoelens. Maar tegelijkertijd valt op dergelijke voorbeschouwingen het nodige af te dingen. Want wat zijn alle bespiegelingen werkelijk waard na de twee mislukte kwalificatiecampagnes in het recente verleden, voor het EK van 2016 en het WK van 2018?

Hoewel zijn ploeg in de Nations League eenmaal won en een keer gelijkspeelde tegen Duitsland, voelde het briefje met daarop ‘Germany’ voor Koeman als een onheilsbericht. Bij de NOS zei hij: „Je weet in je achterhoofd dat het kan gebeuren. De kans was klein, maar helaas. Gelukkig gaan de eerste twee landen door naar het EK, dus wat dat betreft mag het geen probleem zijn. Verder is het een prima loting. Ik kan niet ontevreden zijn vanwege Duitsland. Dat is maar één tegenstander.”

Op Duitsland na wist hij niet veel van de tegenstanders. Bij Southampton trainde hij een Noord-Ier, Steven Davis, maar ook van hem had hij geen goed beeld. Komt allemaal nog.

Feit is dat Nederland van de acht kwalificatieduels de twee wedstrijden tegen Duitsland zou kunnen verliezen, mits het niet te veel punten verspeelt tegen de rest. Een tweede plek in de groep volstaat immers voor rechtstreekse plaatsing voor het EK.

Van alle tien poules zijn de nummers één en twee zeker van deelname aan het EK, dat in dertien landen gespeeld wordt. De laatste vier tickets worden verdeeld via de Nations League, de achterdeur waarvan ook Oranje nog gebruik kan maken mocht ook deze campagne niet slagen. Kansen te over, kortom.

Aanvankelijk zou ook Ierland in groep C terecht zijn gekomen, maar volgens de lotingreglementen mag één poule maximaal twee gastlanden van het EK 2020 tellen. Doordat Duitsland en Nederland beide gastland zijn, schoof de computer Ierland door naar groep D. De reglementen waren ook zo opgesteld dat politiek beladen duels als Servië-Kosovo en Gibraltar-Spanje vermeden werden en dat landen als Kazachstan en IJsland niet verschillende keren ver hoefden te vliegen voor een uitwedstrijd.

De kwalificatiereeks voor het EK in 2020 begint in maart en duurt tot en met november.