Opinie

Genetisch gemanipuleerde baby’s zijn een omstreden doorbraak

Week van de Hoofdredacteur We keken allen geschokt op, afgelopen maandag op de ochtendvergadering van de krant, toen chef wetenschap Lucas Brouwers aankondigde dat in China twee genetisch aangepaste baby’s zouden zijn geboren.

Onderzoeker Jiankui He claimt dat hij de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s heeft gemaakt.
Onderzoeker Jiankui He claimt dat hij de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s heeft gemaakt. Foto Mark Schiefelbein/AP

De term ‘historische doorbraak’ wordt wel eens te makkelijk gebruikt, maar hier was meteen duidelijk dat dit er een was.

Collega Sander Voormolen werd overladen met vragen en probeerde die te beantwoorden. Hoe zeker is het dat de baby’s bestaan? Wie is de Chinese onderzoeker achter dit experiment? Hoe veilig is het om de crispr-techniek bij de mensen toe te passen? En wat voor politiek zit achter de bekendmaking?

Ook een eerdere stukken over dit onderwerp kregen weer veel aandacht. Een van Wim Köhler, uit 2016, over de toegepaste gen-techniek. Worden er straks alleen nog perfecte baby’s geboren? Een van Wouter van Noort, die begin dit jaar in Davos vaststelde hoe wetenschappers en politici debatteerden over gentechnologie. En natuurlijk deze uitlegvideo.

In juni bespraken Lucas Brouwers, Gemma Venhuizen en Hendrik Spiering nog eens in detail wat crispr-cas nou eigenlijk precies is, in deze aflevering van onze wetenschapspodcast Onbehaarde Apen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie Onbehaarde Apen: Wie zijn de helden van de genrevolutie?
U kunt zich ook abonneren via iTunes, Stitcher, Spotify of RSS.

Na de feiten komt het debat. In een hoofdredactioneel commentaar stelde de krant zich terughoudend op. “Misschien werkt genetische manipulatie op lange termijn wel beter. Alleen: we weten het nog niet.”

Tot slot nog iets heel anders dat aansluit bij mijn blog van vorige week. Onze columniste Clarice Gargard lag deze week alweer onder vuur nadat ze beelden van een anti-Zwarte Piet-demonstratie op Facebook plaatste. Lees even enkele reacties: “Ga terug naar je eigen land”, “zwartjoekel”, “ooit word je door de verkeerde op straat in je kont geneukt” en “AK-47 erover heen jagen”. Nederland anno 2018.

Zou er geen crispr-techniek bestaan om dergelijke woorden eenvoudig weg te knippen en het debat netjes te voeren?

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.