Derde Europese clubtoernooi heet Europa League 2

Er zullen 32 clubs aan de nieuwe competitie van bond UEFA meedoen, net zoveel als de Champions League.

Sfeerbeeld van de selectie tijdens de training van PSV in aanloop naar de Champions League groepsfasewedstrijd tegen Tottenham.
Sfeerbeeld van de selectie tijdens de training van PSV in aanloop naar de Champions League groepsfasewedstrijd tegen Tottenham. Foto Vincent Jannink/ANP

Er komt een derde Europees toernooi voor clubteams, naast de Champions League en de Europa League. Dat heeft de UEFA in Dublin bekendgemaakt. Het nieuwe toernooi, de Europa League 2, begint in het seizoen 2021-2022.

NRC publiceerde in november over de schimmige wereld achter het internationale topvoetbal. De Football Leaks-verhalen zijn hier te lezen.

Er zullen 32 clubs aan meedoen, net zoveel als de Champions League. In de Europa League gaat het aantal deelnemende teams terug van 48 naar 32. De UEFA had al eerder aangekondigd veranderingen te willen doorvoeren in het Europese clubvoetbal. De UEFA is tegen plannen voor een eventuele Super League, een onderlinge competitie tussen de zestien grootste clubs uit Europa.

Wedstrijden zullen op donderdagavond worden gespeeld. Het is nog niet bekend welke clubs mee mogen doen - dat wordt later pas bekendgemaakt - maar de intentie is dat met het nieuwe toernooi meer clubs op Europees niveau mee kunnen doen. Volgens UEFA-baas Aleksander Ceferin komt de bond daarmee tegemoet aan clubs die al tijden meer kans hopen te maken in Europese competities. Over de Europa League 2 is ongeveer drie jaar onderhandeld.