Columnist Philip Freriks krijgt live op radio ‘ontslag’ te horen

Zondagochtend namen presentatoren van radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd afscheid van Freriks, die van niets wist. Een misverstand, zegt de zender nu.

“Tot onze grote spijt, tot ons groot leedwezen”, zo begon de presentator van radioprogramma OVT, Jos Palm, zondagochtend het afscheid van Philip Freriks (74) als columnist. “Dat je carrière zo’n ontzettend hoge vlucht heeft genomen in de finale van je bestaan. Dat hadden wij niet aan zien komen, jij wel?”

Zo kreeg de journalist en presentator plots live op de radio zijn ontslag te horen. Freriks zelf wist alleen van niets. Palm probeerde nog excuses te maken voor een situatie die volgens hem berustte op “een ernstig misverstand”, maar Freriks zei het niet op de radio te willen bespreken. Daarop de verliet de columnist de studio. Je hoort de deur achter hem dichtklikken.

Het zorgde voor een bizarre radio-uitzending. Luisteraars bleven tot het eind in het ongewis. Wilde het radioprogramma af van Freriks? Of was het inderdaad een misverstand, zoals beide presentatoren direct benadrukten? “We dachten dat jij er zelf voor had gekozen”, zei presentator Laura Stek.

Reactie VPRO

In een daaropvolgende verklaring nam de VPRO verantwoordelijkheid voor de fout en bevestigde dat er sprake was van een misverstand. “De redactie van OVT en de VPRO willen niets liever dan Philip Freriks behouden als columnist”, zo stond daarin te lezen. Later op zondag werd de verklaring aangevuld met een passage over excuses vanuit de VPRO-hoofdredactie:

“Zoals u heeft kunnen horen, leefden wij in de veronderstelling dat dit de laatste column van Philip Freriks zou zijn. Dat berust op een ernstige miscommunicatie waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Wij bieden Philip Freriks daar onze welgemeende excuses voor aan. De VPRO-hoofdredactie heeft dat inmiddels ook gedaan. Want laten wij heel duidelijk zijn: de redactie van OVT en de VPRO willen niets liever dan Philip Freriks behouden als columnist.”

De zender was zondagmiddag niet voor NRC bereikbaar om te verklaren hoe het misverstand precies heeft kunnen ontstaan.

‘Ineens hoor je dat het ophoudt’

Tegen de NOS zei Freriks zondagmiddag al dat hij weer contact had met de VPRO. “We zijn in een verzoenende fase”, stelde de columnist tegenover NPO Radio 1. Het betrof volgens hem inderdaad een misverstand. “In april heb ik gezegd dat ik het wat ingewikkeld vond, met de afstand naar Parijs.” Hij rekende daarna op een gesprek. “Daar heb ik niets meer van gehoord en ineens hoor je dat het ophoudt.” Het is nog niet bekend of Freriks toch als columnist bij het radioprogramma aanblijft.

Onvoltooid Verleden Tijd van de VPRO wordt wekelijks op zondag uitgezonden. In het programma worden historische onderwerpen en geschiedenis met een actuele inslag besproken. Philip Freriks presenteert De Slimste Mens. Voorheen was hij bekend als nieuwslezer bij het NOS journaal, en als presentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Beluister hier het fragment: