‘Als de Spelen wegvallen, stop ik meteen’

Boksen Het IOC dreigt boksen voor de Spelen in Tokio te schrappen. De Nederlandse mannen op Papendal kregen een peptalk, maar echte angst is er niet.

Enrico Lacruz tijdens zijn bokstraining op Papendal.
Enrico Lacruz tijdens zijn bokstraining op Papendal. Foto Bram Petraeus

Terwijl verderop sporters een laat ontbijt naar binnen werken in de kantine, staat Hennie van Bemmel bij de ingang van de Arnhemhal geanimeerd zijn boksmannen toe te spreken. Serene zaterdagochtendrust op Papendal, maar de bondscoach oogt opgewonden.

Dat nieuws dat ze de dag ervoor wellicht voorbij hadden zien komen, met soms ronkende koppen, daar wilde hij even over praten. Vooral omdat er bij deze training ook jongere boksers zijn die niet bij de kerngroep van vier mannen zitten. Even wat context. Vooral wat motivatie: jongens, luister goed, ik heb het volste vertrouwen dat er niets aan de hand is. En, met krachttermen en een verheven stem: we zijn niet zo goed op weg om het voor niets te laten zijn geweest.

Want dat nieuws, dat was de mededeling vrijdag van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de voorbereidingen voor het boksprogramma op de Olympische Zomerspelen van Tokio in 2020 stil is gelegd. In afwachting van een onderzoek naar wereldboksbond AIBA, dat eerst maar eens moet aantonen dat het zijn zaken op orde heeft.

Al jaren is er gerommel bij de AIBA. Het bokstoernooi op de Spelen in Rio in 2016 werd geplaagd door geruchten over corruptie en er waren controversiële jurybeslissingen. Ook heeft het IOC vaker gewaarschuwd voor het antidopingbeleid en de bestuurlijke situatie bij de wereldboksbond. Begin oktober dreigde het comité al met maatregelen als de AIBA niet voor het jaarlijkse congres begin november aantoonde stappen te hebben gemaakt.

Voorzitter op zwarte lijst VS

Peter Müllenberg bij bokstraining bij Papendal, met bondscoach Hennie van Bemmel.
Bram Petraeus
Bram Petraeus
Bokstraining bij Papendal, met bondscoach Hennie van Bemme
Bram Petraeus

Op dat congres werd de omstreden Oezbeek Gafoer Rahimov verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij was al de interim-voorzitter. De zakenman had het geld, maar staat nog steeds op een lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën, omdat hij in verband wordt gebracht met de georganiseerde misdaad. Het IOC was al openlijk tegen zijn aanstelling geweest en steunde diens tegenstander, de Kazach Serik Konakbajev. De uitverkiezing van Rahimov heeft de situatie doen escaleren.

In de vechtsporthal slaat bondscoach Van Bemmel op de zwarte vloer van een van de twee boksringen. „Go!” Meteen zwelt in de zaal het geluid op, als de boksmannen het stoottempo een minuut opvoeren in hun gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. „Je stoot of je stoot niet”, roept Van Bemmel. „Niet dat halve gedoe. Het gaat om kwaliteit.”

Er is geen paniek, het is een training als alle andere, maar je proeft wat frustratie. Zijn we in Nederland net zo op de goede weg, hangt er weer gedoe bij de wereldboksbond boven. Bij de vrouwen wonnen Nouchka Fontijn (zilver) en Jemyma Betrian (brons) medailles op het afgelopen WK, de mannen halen drie EK’s op rij medailles en inmiddels worden ook op jeugd-EK’s prijzen gewonnen. In Rio deden voor het eerst sinds 1992 weer Nederlanders mee aan het olympisch bokstoernooi, drie zelfs: Peter Müllenberg, Enrico Lacruz en Fontijn.

Voor boksers zijn EK’s en WK’s allemaal leuk en aardig, de Spelen zijn het summum. Het staat al sinds 1904 op het programma. Alle grootheden stonden daar: Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman. „Het is het hoogst haalbare, daar krijgen wij als amateurboksers de meeste erkenning voor”, zegt Müllenberg, die in Rio in de achtste finales strandde, nadat hij na anderhalf uur trainen zijn spullen heeft ingepakt. „Als het niet meer olympisch is, zou ik meteen stoppen. Ik ben 30, waar zou ik het dan nog voor doen?”

Enrico Lacruz is vijf jaar jonger, maar denkt er min of meer hetzelfde over. „Ik zou er nog één WK aan vastplakken en dan kijken wat ik zou gaan doen. Ik denk dat alle jonge jongens meteen profbokser zouden proberen te worden.” Lacruz, die ook in de achtste finales verloor in Rio, ergert zich aan de aanhoudende commotie rond de wereldboksbond. „Een paar mensen verzieken het nu voor de rest. En die mannen met stropdassen, die maken niet echt mee wat mij meemaken. Ze moeten ook kijken wat wij hier aan het doen zijn.”

Bram Petraeus

Maar er is vertrouwen. Vertrouwen, omdat het IOC al heeft gezegd het belang van de sporters voorop te stellen, voorzichtig belovend dat er hoe dan ook een plek voor ze zal zijn in Tokio – in welke vorm, los van de bond of niet, is onduidelijk. Daarom was de zaal op Papendal gewoon weer vol, daarom stond Van Bemmel even fanatiek te doceren en de boksmannen even hard te zweten en kreunen. In juni volgend jaar zal er pas een definitieve beslissing komen. „Het is een oersport”, zegt Lacruz. „Het hóórt gewoon op de Spelen.