Eerste competitieverlies voor PSV tegen Feyenoord

De koploper verloor zondag met 2-1 in Rotterdam. Op dezelfde speeldag had Ajax een gemakkelijker klus en won met 5-1 van ADO.

Nicolai Jørgensen, die namens Feyenoord de 1-0 maakte tegen PSV, mist doel.
Nicolai Jørgensen, die namens Feyenoord de 1-0 maakte tegen PSV, mist doel. Foto Proshots/ANP

Feyenoord heeft zondagmiddag in de Kuip met 2-1 gewonnen van koploper PSV. De thuisploeg speelde vooral een sterke eerste helft, waarin twee keer gescoord werd: in de 28ste minuut door Nicolai Jørgensen (met een zeer hard schot) en slechts vijf minuten later door Sam Larsson, die handig gebruikmaakte van balverlies op het middenveld door PSV-speler Luuk de Jong. Jørgensen liep vlak voor rust een hamstringblessure op en kon niet verder spelen.

Het team van trainer Giovanni van Bronckhorst zette vanaf het begin van de wedstrijd veel druk. PSV kwam daar pas in de tweede helft beter onder uit. In de 72ste minuut kwamen de bezoekers terug in de wdedstrijd door een doelpunt van Steven Bergwijn. Die verzuimde later om de gelijkmaker te scoren. In de slotfase kreeg PSV nog meerdere kansen, maar die wist de ploeg niet te benutten. Zo bleef Feyenoord overeind en verkleinde het de achterstand in de competitie tot tien punten.

Gemakkelijke klus voor Ajax: 5-1 tegen ADO

Eerder op zondag won Ajax in de Johan Cruijff Arena met 5-1 van ADO Den Haag. Bij rust stond het al 3-1, door doelpunten van David Neres, Nicolás Tagliafico en aanvoerder Matthijs de Ligt, die vlak voor de pauze van afstand raak schoot. Het enige tegenstootje van de bezoekers mocht er echter ook wezen. De vrije trap van ADO’s aanvoerder Aaron Meijers belandde op prachtige wijze achter Ajaxkeeper André Onana.

Na de rust liep Ajax echter net zo makkelijk weg bij ADO. Donny van de Beek schoot binnen het strafschopgebied de 4-1 laag en hard binnen, waarna Kasper Dolberg in de laatste tien minuten de eindstand bepaalde met een stiftje. De Deen was ingevallen voor Klaas-Jan Huntelaar.

Door de eigen winst en het verlies van PSV staat Ajax in de eredivisie nu op twee punten van de eerste plaats. In deze veertiende speelronde heeft Heracles zondag ook overtuigend gewonnen van VVV (4-1), waardoor de ploeg nu op de vierde plaats staat in de eredivisie. Verder wist FC Groningen grotere afstand te nemen van NAC Breda, door met 5-2 te winnen.