Voorwoord

Augustus, kerstmaand. Tijdens het brainstormen voor dit decembernummer – ja, daarmee begonnen we al in augustus, om in de stemming te komen nam ik een kerstboom mee naar het terras – was er één thema waar alle aanwezigen direct blij van werden: Frankrijk. De temperatuur liep ervan op, net als het volume aan tafel, want verhaalideeën te over. Dit jaar voor het kerstdiner geen trendy gerechten uit landen met net iets te onbekende en ingewikkelde keukens. Op menig restaurantkaart staan weer typisch Franse gerechten zoals oesters, steak tartare en crême brulée, de Franse keuken is weer helemaal ‘aan de hand’. Een mooie aanleiding om ons kerstdiner aan die fijne, nostalgische keuken te wijden. Die middag schoten we wellicht een beetje door, naar de sfeer van houten planken met kazen, geblokte tafelkleden, brocante, druipkaarsen en chansonniers op de achtergrond. Het menu dat chef Stéphane Reynaud voor ons samenstelde is zeker Frans maar gelukkig ook modern. Ik verheug me nu al op het aperitief, oesters natuurlijk. Extra leuk is om die zelf te gaan rapen aan onze eigen Zeeuwse kust. Gemma Venhuizen ging op een mooie novembermiddag alvast voor ons op pad, haar enthousiasmerende reportage is de afsluiter van dit nummer. Ik wens u een allerfijnste december toe. Op naar een mooi 2019.